nisu požalili / Kako Hrvati koji su napustili domovinu slave Božić: 'O nostalgiji niti razmišljati, gorak okus odlaska ispran je pozitivnim stvarima'

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Brojni Hrvati u posljednjih nekoliko godina napustili su Hrvatsku, a dio njih ni za božićne blagdane nije se vratio kući. Odlučili su slaviti u svojim novim domovinama gdje pokušavaju izgraditi budućnost

26.12.2017.
13:58
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Zašto su otišli i kako im je sada van Hrvatske ispričali su za Deutsche Welle.

"U Dublinu sam već dvije godine. I ovdje je Božić komercijaliziran, no Irci imaju velike obitelji i slave u obiteljskom krugu uz pečenu puricu i šunku te hektolitre alkohola. Tijekom Adventa nema zornica, ali neke crkve imaju jutarnje molitve. Nema ni polnoćki osim u velikim katedralama. Ukinuli su ih prije 15-ak godina jer su svi dolazili pijani", opisuje Petra iz Zagreba dodajući kako djeca imaju božićne priredbe u školama. Od Badnjaka do 27. prosinca sve trgovine su zatvorene, a u prekidu je i javni prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina obitelj Božić provodi s još tri obitelji iz Hrvatske, a u ovo vrijeme, priznaje, uvijek ju hvata nostalgija. Ipak, nije joj žao što je napustila domovinu. "Fali nam, naravno, Božić u krugu obitelji, ali stiže paket sa slavonskim specijalitetima pa nam ništa neće nedostajati."

Kraj Liverpoola na sjeveru Engleske gdje već nekoliko godina živi sa suprugom, božićne blagdane provodi Zagrepčanka K. K.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I njoj nedostaje obitelj u Hrvatskoj, ali ističe kako je sada s prijateljima iz Hrvatske koji žive u Engleskoj smo puno bliskija nego li je bila s ijednim prijateljima u Hrvatskoj. Opisuje kako su zadržali tradiciju kuhanja bakalara na Badnjak. "Morali smo ipak prilagoditi recept jer se ovdje ne može nabaviti sušeni bakalar tako da sad kuhamo svježi", rekla je u razgovoru za DW.

Otkrila je kako se na odlazak iz Hrvatske odlučila zbog egzistencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gorak okus u ustima zašto smo baš mi morali otići je odavno ispran pozitivnim stvarima koje su nam se dogodile, od novih prijatelja koje smo stekli do novih prilika koje su se otvorile", dodaje.

Dr. Marina Miškić iz Osijeka novi je dom pronašla u Kufsteinu, u Austriji, a za blagdane je ipak otišla k obitelji u domovinu. Objašnjava kako se u Tirolu svi katolički blagdani obilježavaju i više nego u Hrvatskoj, ljudi su sretniji i zadovoljniji, i to ne samo u vrijeme blagdana nego cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato mi Hrvatska uopće ne nedostaje. Zapravo, žao mi je što nisam puno ranije otišla", otvoreno govori dr. Miškić koja ne krije svoje oduševljenje Alpama.

Zagrepčanka Kristina Buneta već četiri godine živi u Nairobiju u Keniji gdje joj je suprug dobio posao. Zbog blage klime Božić dočekuju u ljetnoj odjeći, no sve ostalo za proslavu isto je kao i u Hrvatskoj – obitelji, hrana, pokloni pod borom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da nam svima nedostaju pahuljice snijega, grudanje i oštri svježi zrak u Zagrebu u ovo doba godine, ali uvijek umjerena klima Kenije čini zimske praznike ugodnima – ponajviše djeci", opisuje Kristina život u srcu Afrike.

Razlika je i u tome što nema sarme, jer uvozno kiselo zelje košta previše. O nostalgiji, kaže, ne želi ni razmišljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo