MITING U OSIJEKU / Kako je letjeti zmajem na motorni pogon? Zna naš reporter Tin Kovačić: 'Vežite se, polijećemo!'

Za tren oka na cijeli Osijek puca vam prekrasan pogled. Grad se čini kao da vam može stati na dlan

26.10.2019.
20:00
VOYO logo

Ultra laki zrakoplovi i zmajevi na motorni pogon lete iznad Osijeka. A slijeću na međunarodnuradionicu o promicanju sigurnosti sportsko-rekreativnog zrakoplovstva.

Što vam sve treba i kako se morate ponašati da biste i vi poletjeli u zrak, s pilotima, instruktorima i inspektorima leta provjerio je Tin Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vežite se, polijećemo", uzviknuo je naš reporter.

I za tren oka na cijeli Osijek puca vam prekrasan pogled. Grad se čini kao da vam može stati na dlan. A upravo u Osijek sletjela su 33 ultra laka zrakoplova iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sat vremena iz Zagreba do Osijeka i to na radionicu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i Aerokluba Osijek o sigurnosti sportsko-rekreativnog zrakoplovstva. No bez dozvole, nećete moći u visine.

"Mogli bi čak usporediti s automobilom. Postoji dozvola, liječnički pregled i dokumentacija zrakoplova. Ništa nije strogo", kaže nam Dario Tomašić, zrakoplovni inspektor HACZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A morate i redovito održavati svoju letjelicu te pratiti prognozu vremena. I nema straha jer letenje je danas najsigurniji prijevoz.

"Morate prije svega meteo uvjete poznavati, znači imati povjerenje aviomehaničara za održavanje zrakoplova i onda se ne može nešto desiti. Ali ovak' ima nekih... turbulentnih incidenata", uz smijeh navodi Miloš Kolundžija, pilot iz Preloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska bilježi porast u broju pilota sportsko-rekreativnog zrakoplovstva, no kako jedan ovakav zrakoplov stoji oko 50 tisuća eura ipak se ne omasovljuje. Ali ovi zrakoplovi čak pričaju i povijesne priče, pa i one najmračnije.

"Bio je na vrh brda jedan zamak jedan dvorac u kojem je Mussolini sa generalima boravio, saveznici su doznali to, opkolili su ga skroz nikakve šanse nije bilo se on izvuče. Hitler pošalje svoga pilota, pokupi Mussolinija i još jednoga generala i pobjegne", prepričava MilanMravinac, pilot iz Vinkovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ove pilote za letenje veže ljubav, strast i adrenalin, pa se letačke reference nalaze svuda, čak i u antologijskom stripu "Alan Ford".

"Na majici legendarnogGrunfa piše "Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi." Sada ga potpuno razumijem, wooo hooo", na kraju je uzviknuo naš Tin Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo