Iška kraljica / Kako je snijeg dospio na otok: Rijetko viđeni spektakl ove godine očekuje duplo više ljudi

Kako je otok Iž u teritorijalnom sastavu Grada Zadra, ovom se utrkom Zadar može pohvaliti i da je skijaški grad

23.12.2018.
8:00
VOYO logo

Međunarodni skijaški kup na zadarskom otoku Ižu upravo ima svoje drugo izdanje. Prva "Iška kraljica" lani se izrodila kao rijetko viđeni spektakl na malom otoku, na kojem zimi ima jedva nešto više od 400 stanovnika.

Skijaška utrka u uskoj kali događaj je kojeg ni ove godine nisu propustili skijaši iz Zadra, ali i iz Slovenije i Mađarske. Kamioni nakrcani snijegom spustili su se iz Like i ukrcali na trajekt. Rijetko viđeni teret pažljivo je čuvan da se ne otopi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snijeg je došao iz Gračaca, točno s predjela Malovan, gore ga ima dosta, ali pošto je kiša, takvo je vrijeme poslužilo, mi smo uspjeli dovesti ova četiri kamiona", kazao nam je Ivica Lulić iz Gračaca.

Na ovu utrku sve dolazi brodovima, pa su brodom došli i skijaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lani je to bio nekakav ludi događaj, prvi put se organiziralo i najljepši je događaj prošlog adventa. Stvarno nisam htjela propustiti i ove godine", ispričala nam je Zadranka Ana Tičić.

Staza kroz usku otočnu kaletu ipak je zahtjevna. A na pripremi staze angažirali su otočani i svoju građevinsku mehanizaciju. Ove su godine već uigrani i iskusni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Staza je duga negdje 70 do 80 metara, a snijega smo nabavili negdje 80 tona ili 90 tona s time što još imamo", rekao je Mirko Golem, poduzetnik s Iža.

"Očekujemo duplo više ljudi nego prošle godine i također i duplo više skijaša pošto će biti dvije utrke, natjecateljska i revijalna", izjavio je Denis Barić, Organizacijski odbor "Iške kraljice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A natjecatelja je na startu bilo više od stotinu. Kako je otok Iž u teritorijalnom sastavu Grada Zadra, ovom se utrkom Zadar može pohvaliti i da je skijaški grad.

"Lani sam se spustio i vidio da je to ipak malo preteško za mene. A ove godine me kičma uhvatila, malo me zabolilo i teško će mi biti ovaj put. Ako uspijem, uspijem", priznao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A utrci koja starta s "Ajmo", na cilju stoji "Doša san". Cilj je samo doći na cilj. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo