Ništa neće biti kao prije, ali... / Kako naći ljubav u doba korone? 'Tražimo nešto što ne postoji'

Image
Foto: Screenshot/YouTube, RTL

"Uživajmo u ovom danu koji upravo najčešće 'preživljavamo' ljuti, nesretni i zaspali", rekla je naša sugovornica

24.10.2020.
11:00
Screenshot/YouTube, RTL
VOYO logo

Društvenim meržama u posljednje vrijeme šire se ovakve ili slične fotografije: 

https://preview.redd.it/fg7ket3fzrx41.jpg?width=960&crop=smart&auto=webp&s=4f5d65a5d61cdb49d5badf5ab9ef2015e379816c

(Screenshot/Instagram)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(PRIJEVOD:

JA: Mislim da sam spreman/spremna izlaziti s nekim

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNIVERZUM: Je li?

*pušta virus koji priječi kontakte s ljudima diljem svijeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JA: Dobro odigrano)

Činjenica je nažalost da se sve više mladih, ali i onih starijih, brine kako će zauvijek ostati sami. Korona-stanje, koje bi po mnogim stručnjacima moglo trajati nekoliko godina, mnogima je poremetilo planove u pronalaženju prave ljubavi. Zabranjeni su izlasci, nastava je malo-malo online, kafići i pubovi u većini zemalja rade pod restrikcijama - stoga se svi, kako se nazivaju, "Forever alonersi" ("Vječni samci") pitaju: "Kako uopće u ovo ludo vrijeme stupiti u vezu?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na takvo i još mnoga pitanja dala nam je Lidia Černi, psihoterapeut, NLP life coach i hipnoterapeut, inače direktorica Centra Pozitiva. Rekla nam je kako joj se mnogi klijenti žale na porušen odnos

"Većina mojih klijenata žali se na porušen odnos, na nepovjerenje koje osjećaju u odnosu ili na gubitak užitka u odnosu. I nemam osjećaj da je stav mladih da će zauvijek biti sami neki globalni stav. Više bih rekla da je stav da ću uvijek ostati sam/a, samo  i uvijek osobni stav. Promjena tog stava upravo otvara brojne, nama skrivene mogućnosti u trenutku dok o tome razmišljamo", rekla je za RTL.hr, pa dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije lako 'naći' dobrog partnera, ali to nije bilo lako nikad. Uopće, što znači naći partnera? Sigurna sam da svako ljudsko biće želi naći dobrog partnera. No po samoj ovoj paradigmi, potjera za dobrim partnerom u startu je već jalova pogotovo danas . U jednom čovjeku tražimo sve ono što je u našoj povijesti bilo itekako selektirano na više adresa (društvo, šira obitelj, posao, zajednica u kojoj živimo), dok je danas ta potraga usmjerena prema samo jednoj osobi – tom svom imaginarnom modelu partnera".

Image
novo normalno /

Kako izgledaju letovi u vrijeme pandemije? Terminali su poluprazni, maske neizostavna pojava, a umjesto hrane i pića stjuardese putnicima dijele nešto drugo

Image
novo normalno /

Kako izgledaju letovi u vrijeme pandemije? Terminali su poluprazni, maske neizostavna pojava, a umjesto hrane i pića stjuardese putnicima dijele nešto drugo

"Sve u jednoj osobi" - to ne postoji

Lidia Černi pojasnila je kako je uloga žene promijenila puno toga u odnosu: "Stasali smo u određenom arhetipskom modelu ljubavnog/partnerskog odnosa (patrijarhalni model u kojem je muškarac glava obitelji, a žena majka, kućanica), a kroz zadnjih 60 godina društvena se klima u tom polju znatno promijenila razvojem i utjecajem feminizma. Žene su sada ravnopravne sudionice obiteljske paradigme života već i samom činjenicom što jednako zarađuju za održanje te obitelji. I kako se uloga žene počela mijenjati, tako se promijenila i njena potraga. U jednom se čovjeku traži sve - i dobar i uspješan poslovan čovjek, dobar ljubavnik, hrabar suprug i otac, zgodan i fizički i erotski privlačan i nježan i neustrašiv u isto vrijeme. A to zapravo ne postoji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija nas je naučila da radimo na problemima 

U vremenu u kojem smo prisiljeni na sve moguće restrikcije zbog globalne pandemije, kaže, orijentacija na pronalazak partnera je uistinu vrlo skučena. "Ono što je po mom mišljenju važnije je razumjeti iz ovih nametnutih restrikcija da i dalje možemo stvarati, oplemenjivati i ostvarivati svoje odnose, poboljšavati ih i unaprijeđivati na razne kreativne načine.  Posebno ako smo već u odnosu. Ova nas je pandemija trebala naučiti, ako već i nije, da zajedništvo u sebi nosi puno kvalitete, a ne problema. Učestali raskidi ili razvodi brakova ili veza govore u prilog tome da nismo prepoznali promjene koje sam život u sebi nosi na pozitivan način - da uvijek možemo pronaći nov svjež zrak u ljubavnom odnosu, unijeti nov pristup ustaljenom, starom i neučinkovitom modelu odnosa i zajedništva koji danas pokazuje svoja ograničenja", nastavlja Černi.

Ukoliko nemamo partnera ili partnericu, tvrdi, trebamo više raditi na sebi, otkriti svoje zaspale i nesvjesne resurse, oživjeti poštovanje i prihvaćanje sebe kao pozitivno biće, puno vrijednosti, kao kreatora svog života a ne po navici  stava žrtve trenutnih okolnosti. "To je sasvim nov pristup životu koji može obećati bolji odnos sa sobom u budućnosti. Tko zna kakve nas sve krize još očekuju i lokalno i globalno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ohrabriti mlade?

Lidia Černi savjetuje da bi bilo poželjno da mladi prestanu "buljiti" u YouTube, u razne reality showove, da prestanu gledati influencerska videa, jer nam to ne može donijeti niikakve pozitivne vrijednosti. Nažalost, već se generacijski pokazuju pogubni negativni utjecaji ovakvih interesa kod mladih.

Smatra da se ništa ne vraća unatrag, na staro, ali i da ne treba plakati nad prošlosti. Treba prihvatiti činjenicu da je sve prolazno i da se sve mijenja, kao i da zadovoljstvo kreće od nas samih. "Ovo je jako važno razumjeti upravo sada u ovo čudesno vrijeme pandemije - da je krucijalno okrenuti se svojim prirodnim potencijalima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je naša sugovornica rekla: "Život je konstantna promjena. Uživajmo u ovom danu koji upravo najčešće 'preživljavamo' ljuti, nesretni i zaspali".

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo