Detoksikacija i dijeta / Liječnica otkrila tajnu: Evo kako oporaviti tijelo nakon pretjerivanja s blagdanskom hranom?

Da je vrijeme masne, kalorične blagdanske hrane prošlo, pokazuje i tržnica. Prepuna je onih koji su pohrlili po svježe namirnice

3.1.2020.
23:40
VOYO logo

Nakon prosinca i bogate blagdanske ponude hrane, u siječnju su detoksikacija i dijeta među najčešće spominjanim pojmovima. Reporterka RTL-a Ida Hamer prošetala se tržnicom s liječnicom koja godinama radi s brojnim vrhunskim sportašima - poput Ivice i Janice Kostelić i Marina Čilića. Otkrila je kako je nakon teške blagdanske hrane najbolje oporaviti tijelo.

Da je vrijeme masne, kalorične blagdanske hrane završilo, pokazuje i tržnica prepuna onih koji su pohrlili po svježe namirnice. Sve što je potrebno za čišćenje organizma nalazi se ovdje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svašta smo jeli, a sad je vrijeme za ovu laganiju hranu. Recimo, mrkva koja ima u sebi dosta betakarotena i antioksidansa je jako zdrava za ovu detoksikacijsku prehranu, isto tako sve zeleno povrće nam je jako zdravo, pogotovo kelj, salata, i naravno, tu imamo i celer", rekla je liječnica sportske medicine Nataša Desnica.

Organizam je od slanih i slatkih delicija potrebno očistiti voćem i povrćem.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povrće je jako dobar izvor i vitamina i minerala, pogotovo je posebno dobro jer alkalizira tkivo. Ovim brzim šećerima, alkoholom, svim nezdravim što se jelo, jako smo zakiselili tijelo", objasnila je dr. Desnica. 

Ne smije se zaboraviti na kretanje

Za tijelo, kaže liječnica, naglo oduzimanje hrane nije dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po meni, to nikako nije dobro, bilo kakva isključivost nije dobra. Treba odabrati pravilne ugljikohidrate u primjerenim dozama", rekla je liječnica. 

To su, primjerice, integralna riža i krumpir, a saveznici u borbi protiv viška kilograma i bolesti su i ove namirnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Češnjak i luk su izvrsni, tu je i poriluk, u borbi protiv virusa, bakterija, što nam je u ovo doba godine važno, protiv prehlade, s time da netko čak ako ima prehladu jako je dobro smućkati češnjak, med i đumbir, to ima jako protuupalno djelovanje", pojasnila je.

Uz pravilnu prehranu, ne smije se zaboraviti - na kretanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako je dobro da ljudi umjereno krenu s vježbanjem, da ne krenu prenaglo, da se ne odvaže i ne budu previše ambiciozni nego krenu umjereno. Napraviti jedan krug, šetnju ili trčanje oko jezera je sasvim dovoljno za početak ili uvod u nekakvu programiranu tjelesnu aktivnost", kazala je. 

Laganijom prehranom i tjelesnom aktivnošću nećete učiniti dobro samo svojem tijelu već i umu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo