Kako imati siguran Božić? / Kako preživjeti Božić i ne zaraziti se? 'Ne ljubite se pod imelom, ne jedite s istog tanjura i imajte plan sjedenja'

Image
Foto: www.profimedia.hr

Bitno je biti s najdražima i zbog mentalnog zdravlja

29.11.2020.
11:10
www.profimedia.hr
VOYO logo

Kako će ove godine izgledati Božić? Zasad su mjere na snazi u Hrvatskoj do 21. prosinca, a vidjet ćemo hoće li se produljiti. Sve to ovisi o broju novozaraženih u narednom periodu.

U Velikoj Britaniji, koja već dulje vrijeme ima strože mjere od naših, zabrane okupljanja bit će ublažene za vrijeme Božića. Profesor Paul Hunter, mikrobiolog, vjeruje da je tamošnja vlada smanjila zabrane za mnogima najdraži blagdan jer je znala da će ljudi ionako raditi po svom. Dodao je: "Nadamo se da će se, ako dozvolimo miješanje 3 kućanstva, ali ne u pubovima i restoranima, ljudi koliko-toliko držati mjera. Time bi htjeli smanjiti i veliku stopu samoubojstava koja je inače, neovisno o pandemiji, najveća poslije Nove godine".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sjaj u metropoli /

FOTO Počeo je Advent u Zagrebu: Skromniji, bez buke i gužve, ali i dalje u božićnom ugođaju

Image
sjaj u metropoli /

FOTO Počeo je Advent u Zagrebu: Skromniji, bez buke i gužve, ali i dalje u božićnom ugođaju



Vlade diljem svijeta mogu preporučiti manja okupljanja, bez prevelikog "gljenja" i rukovanja. Neka budu kratka, ali slatka, prenosi Daily Mail. Neka svaka obitelj napravi plan sjedenja za božićnim ručkom. Medicinski službenik, profesor Chris Whitty, rekao je da ne bi htio poticati "iskazivanje ljubavi", odnosno, ljubljenje i grljenje starijim osobama. Svaki dodir i kontakt su rizik. Najbolje je, kažu stručnjaci, da one najdraže posjetite u različito doba dana, primjerice: baku i djeda ujutro, roditelje poslijepodne, bratiće navečer.  

Provjetravanje kuće, dezinfekcija sredstva...

Preporuča se konstantan protok zraka, provjetravanje kuće, a mnogi tinejdžerima, i ostalima, savjetuju da se ne ljube pod imelom. Također, preporučaju da zamolite sve goste da dezinficiraju površinu za sobom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s pripremom božićne večere? "Kuhanje ubija virus", kaže profesorica Sally Bloomfield, mikrobiologinja. Bitno je da stalno perete ruke. Izbjegavajte jedenje s istog tanjura i dodirivanja ostatka hrane s pladnja prstima. Tu se misli na kolače i ostale sitne zalogaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo