neobični običaji / Kako se najluđa noć u godini obilježava diljem svijeta? Danci razbijaju tanjure, a Peruanci jedni druge

Darovi su iza nas, vrijeme je priprema za najluđu noć u godini. A ona se diljem kugle zemaljske obilježava na različite načine. Tradicija, naime, nalaže neobične običaje koji se u različitim djelovima svijeta pojavljuju na ispraćaju stare i dočeku nove godine. Danci, primjerice, razbijaju stare tanjure, a Peruanci razbijaju jedni druge

29.12.2015.
19:10
VOYO logo

Sto ljudi, sto ćudi. Sto država - sto običaja. Pogotovo onih koji se tiču dočeka Nove godine jer diljem kugle zemaljske, svatko na sebi svojstven način govori zbogom onoj staroj! 

"Recimo u Danskoj će razbijati tanjure koje nisu koristili. U toj istoj Danskoj će skakati sa stolica. Ili u Peruu, što je meni opet osobno zanimljivo, da se ljudi doslovce potuku", ispričao je etnolog Tomislav Pletenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatromet i odbrojavanje, čini se, za neke nisu dovoljni, pa idu korak dalje! Primjerice, dok se u Sibiru kupaju u ledenom jezeru, Kubanci se u ponoć slade grejpom, a Španjolci s 12 zrna grožđa, po jedno za svaki mjesec u godini.

Nekoliko stotina kilometara dalje, u Francuskoj, palačinke su sinonim za zdravlje i bogastvo pa se u toj najsjajnijoj noći ne razmišlja o kilogramima! Ipak, najrasprostranjeniji i najjednostavniji običaj je onaj kakav se prakticira i kod nas - doček nove na gradskim trgovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobri stari običaj dočeka na trgovima ne prolazi u dalekom Čileu jer ondje se Nova godina dočekuje na groblju. I dok se u Lijepoj našoj crvenim donjim rubljem prizivaju neka bolja, seksualna vremena, u Irskoj se drže običaja lupanja starim kruhom po zidovima kuće kako bi otjerali zle duhove. No, sve je to zapravo čista matematika. Nečemu okrećemo leđa kako bismo krenuli u nešto posve novo. 

"Imate tako u Nikaragvi, recimo, paljenje iste lutke, zapravo strašila, koje mora sve sa sobom odnijeti u prošlost, a mi sad idemo čisti u budućnost", otkrio je Pletenac.

No svi ovi običaji zapravo su relativno friški, jer Nova se godina, povijesno gledajući, na ovakav način slavi odnedavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni su nekoć Novu čekali u ožujku, drugi pak u listopadu, a  zahvaljujući Juliju Cezaru ujedinili smo se u tom famoznom prvom siječnju. Rijetki su običaji naslijeđeni iz tog davnog doba. No isprepleteni s ovim modernima daju jednu tradiciju koje se rado pridržavamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo