Miomirisna polja / Kamilica iz Hrvatske je hit u svijetu, može biti odličan biznis, ali i... energetska kriza, herbicidi...

Ova godina je idealna za kamilicu, jako je važno obrati ju u pravom trenutku, odmah je potom osušiti, napraviti dodatni proizvod

29.5.2022.
10:00
VOYO logo

Najljepša slika dana dolazi sa slavonskih polja gdje se bere kamilica, proizvod iz Hrvatske koji je hit u svijetu. Osim što pomaže u čuvanju zdravlja, liječi i sam pogled na nju, kaže naša slavonska ekipa. Pa, onda ostanimo bez daha. Bojan Uranjek.

Igra boja, slavonskih umjetnika na platnu prirode. Motiv – kamilica. Berba kamilice, lijep prizor i ugodan miris na slavonskim poljima, a može biti i dobar posao jer Hrvatska ima i poljoprivredne površine i klimu gotovo idealne za proizvodnju ljekovitog bilja. Ključna riječ je "može", jer i ne mora. Najvažniji su, uvijek neizvjesni, vremenski uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIJEK S HRVATSKIH LIVADA /

RTL otkriva u čemu je tajna hrvatske kamilice. Oko na njoj imaju stranci, potražnja i do 100 posto veća

Image
LIJEK S HRVATSKIH LIVADA /

RTL otkriva u čemu je tajna hrvatske kamilice. Oko na njoj imaju stranci, potražnja i do 100 posto veća

Ova godina je idealna za kamilicu. Ove godine je super. Proizvodnja kamilice na ovim poljima obiteljski je posao koji traje već 45 godina i ovdje dobro znaju što je sve potrebno za uspjeh.

Proizvođač kamilice Josip Tomičić: "Kamilica ima svoje specifičnosti, jako je važno obrati ju u pravom trenutku, Jako je važno ju odmah potom osušiti i po mogućnosti stvoriti nekakav dodatni proizvod od nje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane tu su i opasnosti. Najveća su oborine koje mogu onemogućiti berbu i narušiti kvalitetu kamilice.

Poskupjela energija!

"Jedna od velikih opasnosti su i herbicidi kojima se prskaju okolne njive, a što vrlo često zna i doletjeti na cvijet kamilice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada i vrijeme posluži i sve se napravi kako treba, dogodi se enormno poskupljenje energenata.

"Ni u snu se nismo nadali da će struja otić 300 posto gore, plavi dizel 300 posto gore, plin jedva nekako, povlaštena cijena 260 posto više", kaže Tomičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako da proizvođačima sada ostaje nada da će svi u lancu na neki način korigirati cijene, a kupci prepoznati i moći si priuštiti njihove proizvode.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo