POTEZ ZA PAMĆENJE / Kazna koja će biti primjer svima? Vozači nakon nje više neće trubiti dok stoje na semaforu

Image
Foto: Shutterstock

Policija je evidentirala prve snimke rada sustava za suzbijanje buke koji su odmah postali viralni na društvenim mrežama

13.2.2020.
14:24
Shutterstock
VOYO logo

Premda su nervoza i napetostvozača koji ne prestaju trubiti tijekom vožnje Mumbaijem dio svakodnevnice na ulicama toga grada, gradski su oci odlučili prekinuti buku uvođenjem novih kazni.

Naime, sve manji broj vozača u Mumbaiju uskoro će koristiti trubu zahvaljujući novoj metodi čiji je cilj spriječiti iritantnu kakofoniju u metropoli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija odnedavno na semaforima postavlja uređaje koji mjere razinu buke. A vozači su primorani strpljivo i bez negodovanja čekati ispred semafora.

Ako upotrijebe sirenu, uređaj resetira semafor i vraća vrijeme koje mora proći da bi se ponovno upalilo zeleno svjetlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija Mumbaija na ovaj način želi smanjiti napetost i anksioznost vozača za vrijeme vožnje gradskim prometnicama, zbog čega je uveden probni program pod nazivom "Kazneni signal".

Svjetlosna signalizacija na raskrižjima povezana je zvučnim senzorima koji mjere razinu buke. Ako je veća od 85 decibela, nestrpljivi vozači riskiraju da pred semaforom provedu čitavu vječnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I premda su na ulicama Mumbaija postavljeni znakovi upozorenja, dio vozača još ih nije zamijetio.

Čini se da je ovo jedini način koji će omogućiti sprečavanje golemih prometnih gužvi, a one se u glavnome indijskomgradu stvaraju zbog velikog broja automobila, kamiona, autobusa i motora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, pješaci će osjetiti brojne pogodnosti zahvaljujući novoj tehnologiji. Imat će više vremena za prelazak ulice kad se zateknu blizu nestrpljivihvozača, a i šetnja ulicama postat će im ugodnija.

Policija je evidentirala prve snimke rada sustava za suzbijanje buke koji su odmah postali viralni na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na licima gnjevnih vozača može se zamijetiti zbunjenost kad shvate da zbog neprikladnogponašanja moraju pričekaju još nekoliko minuta ispred semafora.

Iskustvo policije Mumbaija motiviralo je i vlasti ostalih indijskih gradova da primijene istu tehnologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo