izložene nove slike / Klovićevi dvori otvorili su sezonu za ljubitelje umjetnosti: Povodom stote obljetnice smrti Vlahe Bukovca održana izložba

Djela za izložbu prikupljena su iz brojnih muzeja i galerija diljem Hrvatske i susjednih zemalja, a na posudbu su slike dali i brojni privatni vlasnici pa i Ured predsjednika

24.2.2022.
11:00
VOYO logo

Korijeni i krila, nova je izložba Vlahe Bukovca otvorena u toj galeriji. Povodom stote obljetnice smrti jednog od najvećih hrvatskih umjetnika, inače omiljenog slikara bivšeg premijera Sanadera, izložena su djela koja publika dosad nije imala priliku vidjeti.

Među 150 radova koji su obilježili 10 godina najplodnijeg razdoblja Vlahe Bukovca, zagrebačko, cavtatsko i bečko, stoje i slike koje se dosad nikada nisu mogle vidjeti.

"Jedno od otkrića ove izložbe su portreti pored nas, portreti Vatroslava i Hermine Farkaš koji su nađeni tijekom naših istraživanja iz jedne zagrebačke obitelji koja nam se sama javila. Zanimljivo je da su to bili tvorničari sapuna, da su izgradili impozantnu palaču na uglu Cvjetnog trga i Bogovićeve ulice koja i danas tamo stoji", kazala je Petra Vugrinec, kustosica i autorica izložbe.

Iza svakog je portreta zanimljiva priča. Djela za izložbu prikupljena su iz brojnih muzeja i galerija diljem Hrvatske i susjednih zemalja, a na posudbu su slike dali i brojni privatni vlasnici pa i Ured predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U KNEŽEVU DVORU /

Gdje se u prošlom stoljeću kupalo u Dubrovniku, što se jelo, a što pilo - otkriva to izložba 'Biseri južnog mora'

Image
U KNEŽEVU DVORU /

Gdje se u prošlom stoljeću kupalo u Dubrovniku, što se jelo, a što pilo - otkriva to izložba 'Biseri južnog mora'

"Ona predstavlja jedno vrlo zanimljivo otkriće, ona je do sad izložena javno u sobi ureda predsjednika RH međutim posljednjih desetljeća do sad nije bilo poznato gdje se nalazi u javnosti niti je bila izložena na retrospektivama izložbi Vlahe Bukovca", poručila je Vugrinec.

Priprema izložbe s ovakvim djelima iznimno je kompleksna.

"Morate znati da to nije samo objesiti slike, da su tu posudbeni ugovori, atakarneti, to su sanduci za svake slike, police osiguranja, izvozne dozvole, oružane pratnje, jako velik broj ljudi je jako angažiran oko ovakvih velikih projekata i to su višegodišnje pripreme", objasnio je Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori.

Jer riječ je o vrijednim djelima koja se često nađu i na najprestižnijim aukcijama diljem svijeta pa ne čudi da je interes javnosti velik.

"Nema se tu što reći, naravno da je prekrasno", rekla je Jasenka iz Zagreba.

"Puno stvari koje čovjek ni ne zna, šetaš po Zagrebu ne znaš na primjer da je tu on bio, živio, jako lijepo!", kazala je Spasena iz Zagreba.

Ovom izložbom koja otkriva brojne zanimljivosti iz Bukovčeva vremena, Klovićevi dvori otvorili su sezonu za ljubitelje umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo