javio se na oglas / Kod nas čekao povišicu od 400 kuna čak tri godine, Nijemci mu odmah dali 2.500 eura

Image
Foto: Thinkstockphotos

Nijemcima je, za razliku od nas, bilo dovoljno manje od sat vremena da shvate koliko vrijedi njegovo znanje, iskustvo i certifikati koje je stjecao godinama

18.10.2018.
10:17
Thinkstockphotos
VOYO logo

Tri godine se Josip Horvat iz Ivanovca kraj Čakovca pokušao izboriti za plaću s koeficijentom koji mu je pripadao obzirom na specifično radno mjesto kontrolora za nerazorna ispitivanja metala ultrazvukom, magnetima i vizualno. Ni jedan dio nije mogao izaći iz proizvodnog pogona bez potpisa ovog strojnog tehničara, no pripadajućih 400 kuna nije dočekao.

Nijemcima je, za razliku, bilo dovoljno manje od sat vremena da shvate koliko vrijedi Horvatovo znanje, iskustvo i certifikati koje je stjecao godinama, piše Večernji list. Sreća u nesreći je, kaže, što ne bi otišao u Njemačku da je dobio tih 400 kuna povišice. A evo zašto je to "sreća u nesreći":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi poziv uslijedio je pola sata nakon što su hrvatski predstavnici moj životopis proslijedili njemačkoj agenciji Persona Mobile. Javio sam se, inače, na oglas na Facebooku, za posao zavarivača. Nijemci su mi prvo ponudili 12 eura na sat. Kad su čuli da znam njemački, ponuda je odmah porasla na 18 eura, a do kraja razgovora, kad su čuli sve moje kvalifikacije i što sam sve radio, završili smo na satnici od 20 eura. I to za početak, nakon tri mjeseca penje se na 24 eura, a na kraju su mi ponudili plaćati i 200 od 400 eura za stan, koji su mi oni također našli", ispričao je Horvat.

Kaže kako će nakon tri mjeseca prijeći i tri tisuće eura. Posao jest fizički težak, kaže, ali radi se normalnim tempom, bez pritiska, samo da bude kvalitetno. Pri tome, kaže, izvjestan je i napredak na poslu. U tvornici su mu dali do znanja da i njima trebaju kontrolori, kojima su plaće još i veće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje smatraju da je šteta za tvrtku da ne iskoristi nečije vještine i znanja, a kod nas to nije bilo bitno čak ni u tvrtki koja je sama dosta uložila u moju edukaciju", sa žaljenjem govori Horvat i otkriva da novi poslodavac nudi 200-300 eura stimulacije za svakog varioca, bravara i montera kojeg dovede iz Hrvatske. Ističe da će sada prvo otplatiti kredite, a onda kupiti i novi auto, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo