Blagdani / Koja je razlika između Svih svetih i Dušnog dana?

Image
Foto: PIXSELL

Krajem godine u studenom vjernici slave dva blagdana: Svi sveti ili Sesvete i Dušni dan. No znate li razliku između ta dva blagdana?

2.11.2021.
8:10
PIXSELL
VOYO logo
Image
Tradicija /

Zašto palimo svijeće za blagdan Svih svetih?

Image
Tradicija /

Zašto palimo svijeće za blagdan Svih svetih?

Svi sveti

Dan Svih svetih slavi se 01. studenog kada vjernici odaju počast na spomen svih umrlih svetaca, kao i nekanoniziranih od strane Crkve. Pojam 'svetac' se u početku koristio za sve vjernike koji su bili kršteni s vjerom u Isusa Krista i njegovo učenje, no uskoro se to promijenilo. Kako su neki vjernici postajali 'više sveti' ili pak uzor u svojoj vjeri čak i nakon svoje smrti, pojam 'svetac' se počeo odnositi na vjernike s uzvišenijim vrlinama. 

Kanonizacijom se bavi posebno crkveno tijelo te do danas vrijedi pravilnik prema papi Ivanu Pavlu II. iz 1983. godine. Kanonizirani vjernici su u najvećem slučaju bili mučenici te da bi dobili titulu 'sveca' zahtijevao se dokaz izvođenja čuda. Osim mučenika, druga vrsta sveca su 'ispovjednici vjere'. Prije odredbe pape Ivana Pavla II bila su potrebna četiri čuda, dok njegovom odredbom dva manje (s nekim izuzecima). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, Katolička crkva broji preko 10.000 kanoniziranih svetaca, iako proglašenje svetaca se prorijedilo. Prva službena kanonizacija dogodila se za vrijeme pape Ivana XV., 993. godine i  prvi kanonizirani svetac je bio sv. Ulrik.

Zašto slavimo dan Svih svetih?

Službeno, 1. studenog je odabran za dan Svih svetih prema papi Grguru III., iako spomen mučenika se slavi još od 4. stoljeća. Zanimljivo je da se taj dan poklapa s drevnim keltskim blagdanom 'Samhain' koji je označavao dan Nove godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi sveti su blagdan kada se slavi i odaje priznanje svim svecima koji su posvetili (ili dali) svoj život u ime katoličke vjere. 

Dušni dan

Dušni dan slavi se 2. studenog, odmah dan nakon Svih svetih i označava blagdan kada vjernici odaju počast svojim najbližim mrtvima. Ovaj blagdan je nastao inicijativom benediktinskog opata, poznatog kao Sv. Odilon iz Clunyja. Opat Odilon je umro u 11. stoljeću i zbog svojih djela prema siromašnima, kasnije je proglašen i svecem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dušni dan je službeno proglašen blagdanom od strane Vatikana tek 1311. godine.

Zašto se slavi Dušni dan?

Dušni dan označava spomen na pokojnike vjernika, njihove najbliže i najmilije ne bi li se uščuvao spomen na njihove živote i znak vjere. To je dan u godini koji je posebno odvojen za odlazak na groblje i ukrašavanje grobova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je razlika između Svih svetih i Dušnog dana?

Iako, oba blagdana slave spomen na različitu 'vrstu' vjernika, ipak dijele zajednički oblik slavljenja, a to je prisustvovanje na svetoj misi, odlazak na groblje, paljenje svijeća i molitva za mrtve

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo