zvuči ludo, ali nije / Kontrola vremenskih prilika: Ova zemlja radi na dronovima koji bi potaknuli oblake da proizvedu kišu!

Image
Foto: AP Images/Shutterstock

Tehnologije kontrole vremena imaju ograničeno djelovanje no nisu nepoznate, a s klimatskim promjenama postaju sve aktualnije

18.4.2021.
14:00
AP Images/Shutterstock
VOYO logo

Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju testirati novu tehnologiju kojom će umjetno izazvati kišu, a tehnologija se bazira na dronovima koji se zalete u oblake i elektricitetom ih potaknu da proizvedu kišu.

Znanstvenici s engleskog Sveučilišta Reading u Britaniji sudjeluju u proizvodnji dronova, izjavio je za BBC znanstvenik Maarten Ambaum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko projekt uspije, moći će se koristiti i u sušnim predjelima, kao što je i Dubai, a označavat će novu eru u ljudskoj kontroli vremenskih prilika.

Modifikacija vremenskih prilika već je u upotrebi

Emirati već koriste posebnu tehnologiju da bi proizveli oblake, a navedena tehnologija dodatno bi pomogla ovoj zemlji da kontrolira svoje vremenske prilike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naoružani senzorima i instrumentima koji proizvode struju, ovi dronovi letit će nisko te električnim nabojem poticati padaline", rekao je znanstvenik Alya Al-Mazroui za Arab News.

Tehnologije mijenjanja vremena kontrovezne su. Zasijavanje oblaka koristi se već desetljećima, no zlouporaba navedenih tehnologija brine znanstvenike zbog mogućih geopolitičkih posljedica, posebice u slučaju Kine koja je najavila kontrolu vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju navedenih dronova, takva tehnologija bila bi korištena u dobre svrhe, da bi se pomoglo ovoj zemlji s pustinjskom klimom, u kojima voda nije široko dostupna.

"Zalihe vode konstantno padaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ova tehnologija pomoći će nam da proizvedemo prijeko potrebnu kišu", zaključuje Ambaum za BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo