Naš poznati znanstvenik upozorava / Korado Korlević: Sljedeća pandemija će doći iz laboratorija i to vjerojatno od biohakera

Image
Foto: pixsell

"Naša civilizacija je na prekretnici. Možemo napraviti dobar iskorak, možemo napraviti i loš."

29.4.2020.
12:50
pixsell
VOYO logo

Svijet više neće biti isti, kazao je gostujući na N1 televiziji poznati hrvatski znanstvenik i astronom, osnivač zvjezdarnice u Višnjanu, Korado Korlević komentirajući pandemiju koronavirusa.

"Naša civilizacija je na prekretnici. Možemo napraviti dobar iskorak, možemo napraviti i loš. Pred nama nemamo jednu moguću budućnost nego nekoliko mogućih budućnosti. Pričamo o interesantnim vremenima", kazao je Korlević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sljedeća pandemija neće doći od šišmiša, nego će doći zbilja iz laboratorija. I to ne vjerojatno vojnog, nego će to vjerojatno odraditi neki od biohakera. Znači, mi dolazimo u vrijeme kada će svaki srednjoškolac, student kojega zbilja zanima biologija postati beskrajno opasan. Ono što vidim s kompjuterskim napadima, to ćemo imati s biologijom. Tako da, znanost će biti i u onom pozitivnom smislu i u negativnom smislu. Moć destrukcije koju nam je dala je strašan", dodao je.

Smatra kako je ovo svijet koji će se morati iscijepati na dvije civilizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna koji će biti zabava, jedan koji će biti zajamčeni osobni dohodak i jedna koja će biti svijet koji radi. U tom svijetu gdje se radi i gdje će znanost i tehnologija gurati naprijed je jedini modus vivendi, a ovaj drugi dio zabava neće nestati. Mi smo ovisni o dobrim pričama i dobre priče će uvijek imati prioritet", rekao je Korlević za N1.

"Ovo je previše dobra kriza da se propusti"

Mišljenja je da se budućnost ne događa, već je mi biramo sami. "Ovo je previše dobra kriza da se propusti. Sad je trenutak kada se donose odluke i ono što će se događati u budućnosti. Treba si postaviti pitanje - gdje sam ja u toj priči? Gdje smo moja obitelj i ja u toj priči? Ovo je fenomenalna prilika za učiti i za raditi na sebi, a ne da se dogodi da je bila pandemija, a ja ništa nisam radio", poručio je Korlević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O asteroidu koji u ovom trenutku prolazi kraj Zemlje, a o kojem je izvijestila i NASA, Korlević je rekao: "Taj asteroid je medijski interesantan, ali on je na 10 udaljenosti Mjeseca, to je potpuno nebitan objekt. Imali smo sinoć jedan koji je prošao na 400 tisuća kilometara od Zemlje, to znači da je prošao na lokaciji stacionarnih satelita".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo