kopije umjesto originala / Krađa ostala neprimijećena desetljećima: otkriveno pismo kojim je Kolumbo javio da je otkrio Ameriku

Image

Krađa je ostala neprimijećena desetljećima jer je umjesto originala podmetnuta vjerna kopija

18.5.2016.
14:15
VOYO logo

Ukradeno pismo iz 15. stoljeća kojim je Kristofor Kolumbo obznanio Europi da je otkrio Ameriku pronađeno je u knjižnici američkog Kongresa i vraćeno je u Italiju, objavile su u srijedu talijanske vlasti.

Pismo je Kolumbo napisao 1493. pošto je pristao na današnje Bahame. Adresirano je na kraljeve europskih država i obaviještava ih o otkriću Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj vrijedan dokument ukraden je iz knjižnice Riccardiana u Firenci. Krađa je ostala neprimijećena desetljećima jer je umjesto originala podmetnuta vjerna kopija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo je potom završilo u Americi i 1992. je prodano na dražbi za premalih 400.000 dolara. Neimenovani donator kasnije ga je poklonio Kongresnoj knjižnici.

Zajednička talijansko-američka istraga počela je 2012. godine i dovela je do povratka pisma u Italiju, objavili su u srijedu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji talijanski ministar kulture Dario Franceschini i američki veleposlanik John Phillips.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjel talijanskih karabinjera za umjetnine tvrdi da je pismo vrijedno barem milijun eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo