obnova do 2024. / Kreće obnova Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu: 'Najviše su nam stradale zbirke ptica, a morski pas će nagledati radove'

S obzirom da većina novaca dolazi iz EU fondova, rokovi obnove će se ispoštovati

20.12.2021.
8:24
VOYO logo

Teško stradao u potresu, Prirodoslovni muzej u Zagrebu zatvoren je već gotovo dvije godine. Sutra će otvoriti svoja vrata, ali samo radnicima jer počinje najveći projekt obnove u kulturi vrijedan 118 milijuna kuna.

Radnici ondje neće biti sami. Koje su životinje i predmeti morali ostati i zašto će popularni muzej nakon obnove biti još atraktivniji? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oznake s imenima, staklenke i police kao podsjetnik da je ovdje nešto bilo izloženo. Među najviše stradalima je i nekadašnja knjižnica, a u njoj je i dalje stol geologa koji je otkrio krapinskog pračovjeka. 

Image
Foto: RTL Vijesti
Image
Foto: RTL Vijesti

„Ostao je samo ovaj stol Dragutina Gorjanovića Krambergera koji zbog svoje veličine ne može izaći iz prostora, moramo ga rastaviti. To će biti jedna od dvije vremenske kapsule gdje ćemo vratiti u prvobitno stanje nakon restauracije namještaja i knjiga koje su bile sastavni dio ove prostorije“, kazala je Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, od stola daleko veći izazov predstavlja im devet metara dugi morski pas. Još nakon potresa, većina eksponata pronašla je novi dom. Osim gorostasa koji zbog svoje veličine ne može iz Muzeja, pa će biti svjedokom obnove. 

Image
Foto: RTL Vijesti
Image
Foto: RTL Vijesti

Ostatak životinjskog carstva prije godinu dana privremeno je smješten u Petruševcu, čuvaonicama na istoku grada, a za neke, nažalost, nije bilo spasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Najviše su nam stradale zbirke ptica. Mnoge ptice su nepovratno izgubljene zato što spadaju pod zaštićene životnije i više se ne smiju ubijati i preparirati“, rekla nam je Vlahović. 

Osim što se vraćaju kosturi kita i mamuta, podrumski dio dobiva multimedijsku dvoranu i Sunčev sustav, a muzej se širi i na stranu Tuškanca, gdje se uz dinosaura planirana botanika na otvorenom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno impresivno izgleda budući atrij dvorišta, natkriven i s visećim eksponatima pernatih dinosaura. 

„Vjerujemo da ćemo rokove uspjeti ostvariti i da ćemo novu 2024. godinu dočekati u novom, obnovljenom muzeju u ovoj palači Amadeo, ljepotici Gornjeg grada“, poručila je Vlahović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A s obzirom da većina novaca dolazi iz EU fondova, vjeruje, rokovi obnove će se ispoštovati, a sve pod budnim okom gorostasne psine. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo