sve u rok službe / Krv, znoj, suze i - predrasude: evo sa čime se sve bore baletani zagrebačkog HNK

To vam je život baletana zagrebačkog HNK. No ona sreća nakon uspješne premijere - izbriše svu bol. Ali ono što ostaje su predrasude

2.12.2016.
18:20
VOYO logo

Krv, znoj i suze. Sve to ide u rok službe. Pa tako i svakodnevna borba s predrasudama. Život u društvu u kojem je, primjerice, čišćenje još uvijek ženski posao, za baletane nije lak.

Srećom, odrastanje s ružnim etiketama i epitetima - neke nije spriječilo u ostvarivanju vlastitih snova. Jedan od njih je Guilherme Gameiro Alves!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prekrasna je to profesija jer na kraju nastupate pred ljudima, mnogi vas gledaju. Predivno je", kaže Guilherme.

Ovaj dvadesetšestogodišnji Portugalac ne samo da je zaljubljen u balet, već i u svoju suprugu, poznatu zagrebačku balerinu Ivu Vitić! Dok su njegovi prijatelji sanjali da postanu piloti ili nogometaši, on je samo htio plesati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao i u svakoj profesiji, i u ovoj ima homoseksualaca, heteroseksualaca i metroseksualaca. Kako god to zvali. Ja nisam imao tih problema u Portugalu. Možda tek kad sam bio jako mali", otkriva.

Iako bi se mnogi iznenadili, ova je profesija vrlo muževna jer da biste postali profesionalni muškarac u tajicama - trebate imati veliku snagu! A to najbolje znaju i poznate holivudske zvijezde koje su svojedobno plesale balet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam znao za Wesleya Snipesa jer njega ne stavljam u tu formu plesača, ali JeanClaude van Damme i Patrick Swayze, da. Oni su bili! Jean Claude je išao u baletnu školu, ali onda je otišao u glumačke vode", oktiva nam ravnatelj Baleta HNK-a LeonardJakovina.

A Talijan, dvadesetogodišnji Andrea Schifano, nakon završenog školovanja u Veneciji spakirao je kovčege i krenuo via zagrebački HNK!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vole Talijani balet, ali za muškarce... Prva pomisao im je suknjica!", priznaje Andrea.

Život u hrvatskoj metropoli ovom Talijanu itekako godi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima puno muzeja. Nisam ih sve posjetio, ali općenito volim umjetnost".

Oni skaču više od bilo koje zvijezde NBA-a - i to bez tenisica! Možda su svi mladi i atraktivni, ali biti baletan sve je samo ne lako!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naviknete se na bol. Mislim, ne naviknete se zapravo nikada. Nervozni ste svaki put kada izlazite na pozornicu. S godinama postane lakše, ali uvijek je prisutan taj strah od pogreške i izazov da otplešete najbolje", priznaje Guilherme.

Možda je ovim momcima bilo teško objasniti škvadri s igrališta čime se zapravo bave - no nema tog zanimanja u kojem bi uživali više!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo