Sigurna zabava / Kultni simbol prošlosti ponovno aktualan: Drive-in kina dobila su novi život u pandemiji koronavirusa

Image
Foto: PIXSELL

Kao vječni kultni favorit, drive-in kina dobila su neočekivani nastavak u 2020. godini

13.9.2020.
13:00
PIXSELL
VOYO logo

Pandemija koronavirusa restrukturirala je mnoge aspekte naših života. Nova pravila, mjere i restrikcije prisilili su nas da se prilagodimo novom normalnom i stvorimo nove obrasce ponašanja.

Posebno je u tom pogledu pridonijela karantena. Rad od kuće za mnoge bio je sigurnija opcija, ali oni koji taj luksuz nisu imali, morali su pronaći kreativna rješenja. Upravo je kultura u tom vidu posebno osjetljivo područje koje je od početka pandemije pozicionirano nisko na listi prioriteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kako piše BBC, mnogi su u svijetu problemu doskočili oživljavanjem kulturnog relikta prošlosti – drive-in kina.

Image
PROMO /

Povratak u kino: Velika nacionalna kampanja hrvatskog filma kakvu još niste vidjeli!

Image
PROMO /

Povratak u kino: Velika nacionalna kampanja hrvatskog filma kakvu još niste vidjeli!

Danas nisu samo filmovi oni koji pune parkirališta ispred velikog ekrana na otvorenom. Stand up točke, glazbeni festivali, drag show nastupi pa čak i opere našli su svoje mjesto i publiku, koja pritom poštuje pravilo držanja razmaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratka povijest drive-in kina

Prva licencirana drive-in kina pojavila su se 1930-ih u SAD-u, a rasla su u popularnosti usporedno s američkom automobilskom kulturom (do 1958. godine u SAD-u bilo je 4063 drive-ih kina), dok je krajem 1970-ih godina VHS preuzeo glavnu ulogu kao primarni oblik zabave.

Od listopada 2019. godine broj kina pao je na 305, pri čemu su ona koja su ostala otvorena predstavljala simbol nostalgije. Za mnoge, posebno izvan SAD-a, drive-in kina bila su pojava samo u filmovima, i to pojava koju Hollywood konstantno romantizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

No zbog pandemije koronavirusa, sve više se čine kao logičan korak u budućnosti, barem kratkoročno. Ljudi unatoč virusu traže zabavu i stoga ne čudi što svugdje niču novi ekrani, prodaja ulaznica je na zavidnoj razini, a neke države prvi puta imaju priliku iskusiti kino u ovom obliku. 

Uz to, trenutna globalna zdravstvena kriza nije prvi primjer drive-in kina kao rješenja problema. Prije nego je pronađeno cjepivo za dječju paralizu 1955. godine, drive-in kina u SAD-u reklamirala su se kao "odlično mjesto na kojem ste zaštićeni od gripe i dječje paralize".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi život kultnog favorita

I u Hrvatskoj se tijekom "zatvaranja" otvorilo drive-in kino, prije nego što su ona ponovno otvorena. Velika Britanija je, primjerice, prije pandemije imala svega tri takva kina, dok su sada dostupna na 40 lokacija. U Brazilu je jedan stadion transformiran u drive-in kino, a prva se otvaraju i u Sarajevu i Libanonu.

U Torontu su automobili bili spas velike izložbe radova Van Gogha. U prostoru velikom 600.000 kubičnih metara postavljene su projekcije radova umjetnika, a gledatelji su u njima uživali iz udobnosti vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista imate osjećaj kao da plutate kroz umjetnost u autu. U jednom trenutku izložbe pokrene se animacija i svaki vozač opali po kočnicama jer misli da se auto kreće", rekao je jedan od producenata izložbe Corey Ross.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Ostaje otvoreno pitanje hoće li drive-in kina ostati aktualna kada se pandemija suzbije, a obična kina ponovno otvore svoja vrata. Kao vječni kultni favorit, drive-in kina dobila su neočekivani nastavak u 2020. godini, a hoće li i ovoga puta opstati, pitanje je koje će dobiti odgovor kada pandemija napokon dobije svoj kraj, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo