to nije znak neravnoteže / Ledenjaci na jugu Antarktike stabilniji nego se mislilo

Image

Pomicanje ledenjaka na jugu antarktičkog poluotoka i otpuštanje leda u ocean povećalo se u 1990-im pod utjecajem klimatskih promjena

3.5.2017.
15:51
VOYO logo

Pomicanje ledenjaka na jugu antarktičkog poluotoka i otpuštanje leda u ocean povećalo se u 1990-im pod utjecajem klimatskih promjena, ali puno manje nego što je nedavno utvrđeno, ističe se u studiji objavljenoj u utorak.

"U tom su dijelu Antarktike primijećene velike promjene. Zato smo pomnije istraživali kretanje ledenjaka na tom području analizirajući mjerenja putem satelita u zadnjih 25 godina, ili od početka 1990-ih", rekla je Anna Hogg, znanstvenica na britanskom sveučilištu u Leedsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anna Hogg je glavna autorica studije objavljene u američkom časopisu Geophysical Research Letters.

Istraživači su utvrdili da se između 1992. i 2016. otapanje većine ledenjaka u tom dijelu Antarktike koji se zove Palmerova zemlja, povećalo s 20 na 30 cm na dan. To je prosječno ubrzanje od 13 posto za tih tridesetak ledenjaka u zadnjih 25 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta mjerenja daju prve izravne pokazatelje da zapad Palmerove zemlje gubi led zbog ubrzanog pomicanja ledenjaka.

Kombinirajući te satelitske podatke s matematičkim modelom toka leda istraživači su utvrdili da ledenjaci u tom dijelu Antarktike svake godine otpuštaju u ocean 15 prostornih kilometara leda više nego između 1990. i 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prethodnoj studiji, puno alarmantnijoj, objavljenoj u časopisu Science u svibnju 2015. govorilo se o barem trostruko većem gubitku leda od 45 prostornih kilometara na godinu.

Ta se procjena temeljila na mjerenjima debljine leda i gubitka mase ledenjaka na osnovi podataka dobivenih pomoću drugih satelita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerenja gubitka ledenjačke mase u studiji iz 2015. mogu se protumačiti činjenicom da je zadnjih godina bilo manje snijega u tom dijelu Antarktike, ocjenjuje Andrew Shepherd, profesor na sveučilištu u Leedsu.

No, ističe, "to nije znak neravnoteže u dinamici tih ledenjaka" jer brzina njihova pomicanja nije znatnije porasla u zadnjih četvrt stoljeća, kao što pokazuje zadnja studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su mjerili temperaturu oceana pokraj ledenjaka koji su gubili najviše leda. Utvrdili su da je voda oceana topliji u dijelu u kojemu je njihova baza, rekla je Hogg.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo