čovjeku spasili oko / Liječnici iz Čakovca izveli svjetsku operaciju: 'To je najkompleksniji zahvat s kojim sam se susreo'

Image
Foto: eMedjimurje

'Sad se osjećam odlično osjećam. Na oku imam ortopedsku leću, jer je u oku konac kojeg će izvaditi za najmanje šest mjeseci.'

21.9.2020.
23:00
eMedjimurje
VOYO logo

Vrijeme u kojem živimo obiluje prigovorima na račun svega i svačega, pa od toga nije imuna ni medicinska struka. Tim nas je više razveselilo kada se u našu redakciju javio ZoranKalinić iz Selnice Podravske želeći pohvaliti medicinski tim Županijske bolnice Čakovec, predvođen oftalmologom dr. Bojanom Sontacchijem, koji mu je, jedinstvenom operacijom, sačuvao vid.

Image
STRADALA U TEŠKOJ NESREĆI /

Martina će opet hodati: 'Trebalo je 11 sati da prišijemo nogu. Prvi put smo ovako nešto izveli'

Image
STRADALA U TEŠKOJ NESREĆI /

Martina će opet hodati: 'Trebalo je 11 sati da prišijemo nogu. Prvi put smo ovako nešto izveli'

"Prije dva tjedna na poslu sam se slučajno pogodio u oko spajalicom iz pneumatskog pištolja. Već 30 godina radim u jednoj preloškoj firmi na poslovima tapeciranja i nikada dosad nisam bio ozlijeđen na radu. Unatoč tome što mi je ovo bilo prvi put, situacija je bila jako ozbiljna, a oko u vrlo lošem stanju i bojao sam se da će "iscuriti" ako ne budem podvrgnut hitnoj operaciji", kazao je za eMedjimurje Zoran Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od rođenja imam problema s vidom na desnom oku, to sam naslijedio i jednostavno mi je takva genetska predispozicija, ali na lijevom oku vid mi je bio 100 posto. Zbog toga sam i bio iznimno zabrinut, jer sam čuo da kod ovakvih nezgoda vid rijetko ostane neoštećen, pa je veliko pitanje da li bih, s obzirom da sam slabovidan na drugo oko, uopće mogao raditi da mi liječnici u Čakovcu nisu spasili oko. Bilo mi je jasno da se radi o složenoj i rizičnoj operaciji, jer su se ovdašnji liječnici konzultirali i s timom iz Zagreba, ali tamo u to vrijeme nije bilo specijalista. Tako da je na kraju pala odluka da se operira ovdje", zahvalan je čakovečkim liječnicima Kalinić.

Tragom te priče otišli smo na očni odjel čakovečkebolnice gdje nam je svoje viđenje cijele situacije iznio dr Sontacchi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozljeda je bila vrlo ozbiljna, a otežavajuća je okolnost što je pacijent i na drugom oku, koje nije bilo zahvaćeno ozljedom, slabovidan i na to oko vidi otprilike 30 posto. Spajalica kojom se pacijent pogodio probila je bjeloočnicu i unutrašnje dijelove oka i rezultat operacije bio je jako upitan. Ipak, s obzirom da mu je to zdravo oko, na koje je vidio 100 posto, odlučio sam izvesti operaciju. Sam zahvat trajao je oko sat i pol, uz veliku pomoć instrumentarke SrebrenkeFlorjanić. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu i već idućeg jutra, nakon što smo sanirali ozljedu, čovjek je vidio 100 posto. Bolnički oporavak je trajao desetak dana, a do otpusta nije bilo nikakvih komplikacija, pa je pacijent otišao od nas bez ikakvih naočala ili sličnih pomagala", opisuje dr. Sontacchi.

Kakve su dugoročne prognoze u ovoj situaciji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasad to sve super izgleda, ali s obzirom da se radi o velikoj traumi uvijek su moguće komplikacije. Na duži rok moglo bi doći do uranjene operacije mrene ili komplikacija stražnjeg dijela oka, ali zasada nema nikakvih naznaka za tako nešto. Samo oko izgleda super i u vrlo je dobrom stanju kako površinski, tako dublji dijelovi oka", prognozira liječnik.

Iako sebi ne želi pripisivati neke posebne zasluge, dr. Sontacchi je potvrdio da su ovakvi zahvati prava rijetkost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je dosada bio najkompleksniji zahvat s kojim sam se susreo u svojoj praksi. Događa se to u praksi, ali rijetko je nalaz tako loš kao ovaj s kojim smo se susreli. Općenito, takve su ozljede rjeđe i obično kada se dese ne bude nikakvog funkcionalnog vida, odnosno ljudi obično ostanu slijepi na to oko. Operacijom se nastoji očuvati oko kao organ, ali ovo je jedan od malobrojnih zahvata nakon kojeg je, u ovakvom stanju, vid ostao netaknut", kaže dr. Sontacchi.

Mladi liječnik, koji je u čakovečku bolnicu zajedno sa suprugom stigao prije godinu i pol dana, ima samo riječi hvale za uvjete u kojima radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Supruga Dijana i ja smo tu oko godinu i pol dana, a Čakovec smo primarno izabrali jer smo se sa sadašnjim ravnateljem i vodstvom bolnice uspjeli dogovoriti o dobrim uvjetima rada. Imamo kompletnu opremu, tim je educiran, instrumentarke na našem odjelu su fantastične, a operacijske sale su, što se tiče oftalmologije, opremljenije nego neke u Zagrebu. Imamo i biomikroskop neophodan za ovakve operacije i sve u svemu imamo fantastične uvjete za rad i saniranje ovako ozbiljnih ozljeda oka. Kad smo dolazili želja nam je i bila da nam se omogući da kvalitetno radimo, to nam je omogućeno i zbog toga smo supruga i ja ostali ovdje", zaključuje dr. Sontacchi.

Po povratku kući Zoran Kalinić ne osjeća nikakvetegobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad se osjećam odlično osjećam. Na oku imam ortopedsku leću, jer je u oku konac kojeg će izvaditi za najmanje šest mjeseci, a umjesto očne vodice stavljen je nadomjestak kojeg moje tijelo mora prihvatiti. Obratio sam vam se zato što želim pohvaliti dr. Sontacchija i cijeli njegov tim. On je skroman i ne želi se isticati, ali je živi dokaz da u Hrvatskoj imamo specijaliste koji mogu izvesti i najzahtjevnijeoperacije. Uvijek ću mu biti zahvalan, jer da mi nije pomogao vjerojatno bih trajno oslijepio na lijevo oko i ostao invalid."

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo