Zato što su 'drugotne'? / Lista neslavnih i sramote: Ovih 11 gradova u Hrvatskoj nemaju niti jednu ulicu ili trg nazvane po ženama

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

A i taj bi postotak bio još daleko manji da nije svetica i ponekog odvojka povijesnih prometnica, nazvanih po ženskim osobama

16.4.2022.
15:59
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je prije nekoliko godina veliko istraživanje pokazalo da je izuzetno mali broj ulica u Hrvatskoj nazvan po ženama, promijenilo se nije praktički ništa.

Tek tu i tamo pojedina je ulica nazvana ženskim imenom, ali u ukupnoj slici i dalje jedva oko 2% hrvatskih ulica nosi žensko ime, a taj bi postotak bio i daleko manji da nije svetica i ponekog odvojka povijesnih prometnica nazvanih po ženskim osobama, piše KAportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Karlovačkoj županiji posebno odskaču Duga Resa i Slunj - naime, iako je situacija u cijeloj Hrvatskoj jako loša, od 128 gradova ipak većina ima barem neku "žensku" ulicu, dok Duga Resa i Slunj spadaju u samo 11 gradova koji nemaju niti jednu jedinu!

Duga Resa je, nažalost, i aktualno imala prigodu da se oduži svojoj velikoj sugrađanki Ireni Lukšić, no to nije učinjeno niti u imenu neke gradske lokacije pa niti u promjeni imena gradske knjižnice, iako je takav prijedlog na Gradskom vijeću istaknut još prije dvije godine, no do danas se nije promijenilo ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
član ustaškog pokreta /

Promijenjeno je ime ulice Mile Budaka u Slavonskom Brodu: Osam vijećnika HDZ-a i HSP-a bilo je suzdržano

Image
član ustaškog pokreta /

Promijenjeno je ime ulice Mile Budaka u Slavonskom Brodu: Osam vijećnika HDZ-a i HSP-a bilo je suzdržano

Tek neznatno bolja je situacija u Ozlju i Ogulinu. Oba grada imaju po jednu ulicu svojih slavnih sugrađanki, kao i druge ustanove i manifestacije vezane uz njih - u Ozlju je to Slava Raškaj, a u Ogulinu Ivana Brlić Mažuranić, dok bi se, iako je riječ o legendi, Ogulinu mogla pribrojiti i Zulejkina ulica.

Karlovac ima pet ulica nazvanih po ženama, ali nažalost u posljednjim odlukama pokazuje da također nema razumijevanja za važnost postavljanja ravnopravnijih kriterija. Trenutačno u Karlovcu svoje ulice imaju Dragojla Jarnević, Slava Raškaj i Herta Turza, kao i dvije svetice - sveta Doroteja i sveta Margareta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iako su iz gradske uprave na riječima blagonaklono reagirali na inicijativu mladih Karlovčana u okviru projekta "Karlovačka pozitiva" da se poveća broj ženskih imena na spisku gradskih ulica i trgova, kao i na izravan prijedlog da jedno od njih bude ono prof. Marije Vrbetić, do danas se nije promijenilo ništa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo