Cijena do 50 eura / Magareći izmet kao suvenir: upoznajte Splićane koji žele spasiti tovara od izumiranja

Osušeni izmet premazan zlatom nema mirisa, ali namjera je da ne bude samo suvenir već i kriptovaluta

28.3.2018.
19:08
VOYO logo

Suhi pozlaćeni magareći izmet novi je suvenir koji se prodaje na splitskom području. Nije šala, već poduzetnički poduhvat Splićana koji žele spasiti dalmatinskog tovara od izumiranja. Nisu se sjetili novosti - postoje već primjeri ovakvog biznisa u svijetu 

Nekome samo izmet, ali umjetnicima iz Splita inspiracija za suvenir. Osušeni izmet premazan zlatom nema mirisa, ali namjera je da ne bude samo suvenir već i kriptovaluta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o specijalnom tehničkom postupku kojim se osušeni izmet pozlati i intencija je da proizvedemo tokom ove godine i matematički algoritam koji će pratiti ovu našu kriptovalutu. Nemoguće je odrediti točnu vrijednost u kartima, ali onaj tko kupi na prvi pogled prepoznati veliku vrijednost", kazao nam je HrvojeCokarecićCoka iz udruge Uzgon.

Suvenir bi do ljeta se trebao naći na prodaji u galerijama, a cijena:  "od 3 do 50 eura,  ali nema fiksnu vrijedonst nego ovisno o prodanim komadima, o trenutnoj situaciji na tržištu se mijenja cijena proizvoda", objašnjava nam Hrvoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je prodano nekoliko primjeraka, tržište tek treba ispitati... "Kakvo je takvo je, naše je samo neka je od zlata", kazali su nam Splićani. Dok su američki turisti sa sumnjom prihvatili novi suvenir.

Iza svega stoji ozbiljna priča o očuvanju tradicionalnih vrsta, a pozlaćeni magareći izmet bio bi kriptovaluta namjenjen samoodržavanju edukativnog centra s tradicijskim pasmina koji se tek planira umjesto splitskog zoološkog vrta. 

"To je i projekt, i edukacija, i raznoda, i znanstveni dio što je kvaliteno i provedivo. Pošto je zlatni trebao bi imati veliku ulogu u samodržavanju. Cilj projekta Toward Europe da skupina znanstevnika nađe tovaru novu svrhu kako bi ga spasila od izumiranja", kazao nam je HrvojeCokarecićCoka iz udruge Uzgon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magaraca je ostalo tek nešto manje od tisuću u cijeloj Hrvatskoj, a jedno na koje smo naišli splitsko stado broji osam primjeraka koji bi bili važan dio proizvodnje ovog neobičnog splitskog suvenira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo