FANTASTIČAN USPJEH / Medalje se nisu skupljale samo u Riju: hrvatski učenici briljirali na olimpijadi znanja u Pekingu

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Učenici su selektirani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na državnim natjecanjima iz geografije, koja se provode od 1994. godine

25.8.2016.
7:06
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Na 13. Međunarodnoj geografskoj olimpijadi održanoj od 16. do 22. kolovoza u Pekingu, hrvatski su učenici osvojili brončane medalje, priopćilo je u četvrtak Hrvatsko geografsko društvo.

Hrvatsku su na ovogodišnjoj olimpijadi predstavljali Luka Banović iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, JurajVladika iz V. gimnazije u Zagrebu i David Zima iz Isusovačke klasične gimnazija s pravom javnosti u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici su selektirani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na državnim natjecanjima iz geografije, koja se provode od 1994. godine.

Učenike su na olimpijadu vodili doc. dr. sc. Dubravka Spevec, članica Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva te dr. sc. Marin Cvitanović, tajnik Hrvatskog geografskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na olimpijadi su sudjelovali učenici iz 45 reprezentacija sa svih kontinenata.

Hrvatski su učenici osvojili medalje na svih šest Međunarodnih geografskih olimpijada na kojima su sudjelovali od 2010. godine. Ukupno su osvojili 19 medalja, od toga 6 zlatnih, 5 srebrnih i 8 brončanih medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecateljski dio podijeljen je bio u tri dijela: pismeni, multimedijalni i terenski ispit. Pismeni ispit i terenski ispit donose svaki po 40 posto, a multimedijalni ispit 20 posto ukupnih bodova. Pismenim ispitom, koji se sastojao od problemski postavljenih pitanja iz šest različitih tematskih cjelina, provjeravaju se vještine analiziranja prostornih pojava i procesa, uočavanja uzročno-posljedičnih veza i obrazaca te samostalnog zaključivanja.

Terenski ispit sastojao se od više segmenata, a trajao je dva dana. Učenici su prezentirali svoje kartografske vještine (izrada, analiza i čitanje sadržaja karte), sposobnost problemskog razmišljanja i rješavanja prostornih problema te grafičke vještine (izrada dijagrama, profila, skica i tablica).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Multimedijalni ispit sastojao se od niza zadataka koje su učenici rješavali na računalu uz pomoć fotografija, tematskih karata, satelitskih snimaka, dijagrama i slično. Natjecanje je trajalo četiri dana. Svaki dio natjecanja učenici odrađuju samostalno, a rezultati se iskazuju za svakog učenika pojedinačno, ali i timski.

Učenike je pripremao tim stručnjaka sa Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu koji su i članovi Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo