Dan djece / Međunarodni dan dječjih prava

Image
Foto: Pixabay

Krajem studenog, obilježava se dan kada posebno slavimo prava djece, no isto tako i Konvencija o pravima djeteta. Doznaj što znači Dan prava djece i zašto je bitno da ga slavimo 20.11.

20.11.2021.
7:59
Pixabay
VOYO logo

Kada pričamo o pravima djece, moglo bi se reći da su počeci rasprave počeli za vrijeme industrijske revolucije, kada je bilo posve uobičajeno da najmlađi rade u teškim uvjetima uz odrasle, bilo to u tvornicama ili u rudarskim tunelima. Nažalost, u nekim nerazvijenim zemljama do danas se nije iskorijenilo takvo iskorištavanje djece što ugrožava njihova prava, zdravlje i slobodu. 

Kako je došlo do zalaganja za dječja prava?

Osnivačica fonda 'Save the Children', Eglantyne Jebb je bila značajna prekretnica u borbi za dječja prava kada je 1924. Liga naroda usvojila njezinu deklaraciju o pravima djeteta u Ženevi. Jebb je smatrala da bi svako dijete trebalo imati dovoljna sredstva za razvoj, zaštitu od izrabljivanja i pravilan odgoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadesetak godina nakon toga, 1946. osniva se  Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), koji je ujedno odgovoran za utvrđivanje Konvencije o pravima djeteta (1989). No kada je riječ o samom danu koji slavimo kao Dan dječjih prava, moramo se vratiti u kasne 50-te. 

Kada se slavi Dan prava djece?

Dan dječjih prava ili pak poznat kao Međunarodni dan prava djece kreće od 20.11.1959. godine kada je Opća skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta te se stoga i slavi narednoga datuma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što obilježava Dan prava djece?

Dan prava djece obilježava značajan trenutak u povijesti kada se poduzeo veliki korak naspram promicanja njihovih prava koji bi trebao osigurati pravo na hranu, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i protiv iskorištavanja na međunarodnoj razini među zemljama članicama.  

Što obilježava Konvencija o pravima djeteta?

Trideset godina nakon utvrđivanja Dana prava djece, 20. studenog 1989. Opća skupštinaUjedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta. Konvenciju je potpisalo 196 država i to je obilježavalo pravni akt od 54 članaka koji imaju snagu zakona i  nadzor primjene u državama koje su ga prihvatile, uključujući i nevladine organizacije. Konvencija UN-a o pravima djeteta je najprihvaćeniji sporazum o ljudskim pravima u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba za dječja prava se nastavlja

Na posebnoj sjednici UN-a 2002. usvojen je plan „Svijet po mjeri djece“ u kojem su navedeni konkretni ciljevi za poboljšanje položaja djece tijekom sljedećeg desetljeća. Otada, moglo bi se reći da je svaki dan, dan borbe za dječja prava diljem svijeta, iako 20. studeni  je dan koji bi nas trebao posebno podsjetiti na njihov položaj u našem društvu i kako ga što više zaštiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo