Glavni okidač - hrana! / Migrene vam ometaju blagdane? Domaći stručnjaci tvrde da postoji jednostavno rješenje

Image
Foto: Thinkstock

Migrena je bolest od koje u Hrvatskoj pati oko 400.000 ljudi, a u blagdansko doba može imati različite okidače

28.12.2019.
8:00
Thinkstock
VOYO logo

Udruga Migrena Hrvatska predstavila je poseban zimski jelovnik za oboljele od migrene, koji bi im trebao pomoći u sprečavanju pojave migrenskih napada, pri čemu su glavni okidači masna i teška hrana, čokolada i alkohol.

"Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Kako bi nadoknadili deficit i pomogli organizmu da se bori protiv migrene svakako je preporučljivo konzumirati namirnice bogate tim nutrijentima", kazala je Marina Krpan, dopredsjednica udruge Migrena Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako su glavni okidači migrene masna i teška hrana, čokolada i alkohol te se u periodu migrenskog napadaja preporučuje lagana hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem i vitaminima B skupine.

Jelovnik su zajedno kreirale Marina Krpan i Lana Klingor Mihić, koja ujedno i sama boluje od migrene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prikazali smo kako jednostavno pripremljene namirnice, u obliku jelovnika za oboljele od migrene mogu pomoći u ublažavanju boli koje izaziva migrena. Ova jela su sastavni dio moje svakodnevne prehrane, te svakako preporučam oboljelima da isprobaju recepte“, rekla je Klingor Mihić.

Migrena je bolest od koje u Hrvatskoj pati oko 400.000 ljudi, koji u predblagdansko doba mogu imati različite okidače za početak migrene - stres, pretoplo vrijeme za ovo doba godine, prekomjerno konzumiranje hrane i alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo