Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Može zavšiti fatalno

Miješate alkohol i lijekove? Opasnije je nego što mislite, posljedice mogu biti fatalne

Uzimate li lijekove, najbolje bi bilo da se u potpunosti suzdržite od konzumiranja alkohola jer čak i male količine mogu izazvati neugodne interakcije

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Hina/ 25.6.2019. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Planirate 'ludi' večernji provod s društvom, ali imate užasnu glavobolju. Nasreću, pri ruci su vam lijekovi protiv bolova - uzet ćete jednu ili dvije tablete, a nekoliko vam alkoholnih pića valjda neće naškoditi. 

No po mišljenju stručnjaka, miješanje lijekova i alkohola opasnije je nego što mislite, a u ekstremnim slučajevima može završiti i fatalno.

Opasna kombinacija

Uzimate li bilo kakve lijekove, najbolje bi bilo da se u potpunosti suzdržite od konzumiranja alkohola jer čak i male količine mogu izazvati neugodne interakcije, upozoravaju ljekarnici.

Kombinacija je potencijalno opasna kada, primjerice, lijek postupno otpušta svoje aktivne sastojke tijekom duljega vremenskog razdoblja, a žestoki alkohol može znatno ubrzati pražnjenje želuca te istodobno i otapanje tablete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na taj način u krvotok ulazi prekomjerna količina lijeka. To je osobito opasno u slučaju uzimanja alkohola s nekim vrstama analgetika koji u ekstremnim slučajevima mogu izazvati paralizu dišnog sustava.

Mučnina i povraćanje

Među ostalim opasnostima miješanja lijekova i alkohola su gastrointestinalno krvarenje ili nastanak čira. To je obično posljedica kombiniranja alkohola s lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, sastojak Aspirina. 

Upravo se čita

Liječnici upozoravaju da alkohol značajno pojačava učinak tableta za spavanje, sedativa i antidepresiva, a u kombinaciji s paracetamolom i određenim antireumatskim lijekovima dugoročno može oštetiti jetru.

Neki lijekovi, među kojima i brojni antibiotici, usporavaju razgradnju alkohola u organizmu. Dakle, pijete li alkohol dok ih uzimate, riskirate pojavu mučnine i povraćanja, a u težim slučajevima srčanu aritmiju i otežano disanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Treba istaknuti da antibiotici u organizmu ostaju još dugo nakon što ih prestanete uzimati, pa bi do ponovnog konzumiranja alkohola trebalo pričekati pet dana.

Budući da mnoge farmaceutske tvrtke ne testiraju svoje proizvode uz konzumaciju alkohola, kompletna lista lijekova koji se ne smiju uzimati ako pijete alkohol još nije kreirana.

Osnovna lista lijekova koje ne biste smjeli miješati s alkoholom izgleda ovako: lijekovi s acetaminofenom, lijekovi za razrjeđivanje krvi, antibiotici, lijekovi protiv raznih napadaja, tablete protiv bolova, sirup protiv kašlja, nazalni dekongestivi (kapi za začepljen nos). 

Važno je istaknuti da miješanje alkohola i lijekova nije uvijek opasno, ako vaše tijelo to može podnijeti. No važno je da budete svjesni mogućnosti opasnih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 25.6.2019. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
CR7 na godišnjem

Cristiano i Georgina izašli u provod: Sretnih lica uživali s prijateljima i poznanicima

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba