najpoznatija božićna pjesma / Mislili su da ju je napisao Mozart, a carevi su bili prva publika: Što još ne znate o 'Tihoj noći'?

UNESCO je 2011. godine ovu pjesmu proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom

24.12.2018.
20:31
VOYO logo

Blagdanski duh svugdje se već osjeti, a mnogi će ovih dana otpjevati i pjesmu "Tiha noć, sveta noć". Evo nekoliko zanimljivih informacija o vjerojatno najpoznatijoj božićnoj pjesmi. Danas se pjeva na više od 300 jezika i dijalekata.

"Tiha noć, sveta noć" prvi puta je otpjevana u kapelici Sv. Nikole u austrijskom Oberndorfu 1818. godine, a tekst je 1816. napisao svećenik župe Josef Mohr. Nakon tek dvije godine pjesmu je uglazbio Mohrov učitelj i orguljaš Franz Xaver Gruber

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesmu su, prema dosadašnjim saznanjima, po Austriji proširile dvije obitelji narodnih pjevača, Strasser i Rainer. U publici jednog njihovih nastupa sjedili su čak i car Franjo II., posljednji car Svetog Rimskog Carstva i ruski car Aleskandar I. Spomenute obitelji pjesmu su 1839. prvi puta izvene u New Yorku, a godinama koje su uslijedile postala je popularna i u Njemačkoj.

Iako su se kroz godine zasluge za pjesmu pripisivale mnogima, poput Mozarta ili Beethovena, originalni Mohrov zapis pronađen je 1995. godine čime se napokon utvrdilo autorstvo pjesme, prenosi Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, UNESCO je 2011. godine ovu pjesmu proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo