slučajno pronađeno / Misterij pisma starog 60 godina dobio je svoj rasplet: Otkriveno tko je tajanstvena Biserka, a priča je vrlo romantična

Image
Foto: kastela.org

Jedina nepoznanica u cijeloj priči je to kako se pismo uopće našlo na trogirskoj ulici, jer Vrdoljakovi ni onda ni danas, nemaju nikakve veze s Trogirom

29.9.2021.
16:50
kastela.org
VOYO logo

Prije nekoliko dana u Trogiru slučajni je prolaznik nabasao na neobičan artefakt u neposrednoj blizini samostana i crkve Svetog Dominika. Radilo se o pismu starom 61 godinu, koje je bilo naslovljeno na misterioznu Biserku Borić s adresom Splitu i Radničkoj ulici 11.

Vijest je prenijelo nekoliko medija, a nalazniku se uskoro javilo više osoba koje su tvrdile da su poznavale Biserku i da će o pronalasku pisma obavijestiti njene dvije kćeri. U pismu je bilo navedeno ime pošiljatelja, a njegov je identitet bio trag koji je na kraju doveo do 'prave' Biserke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji su se javili bili su sigurni da je pismo uputio Biserkin tadašnji momak, a kasnije i suprug Tonči Vrdoljak, koji je upravo u to vrijeme navigavao, piše Portal grada Kaštela. Na poleđini pisma zaista stoji ime Tončevo ime, a poslano je s broda Šolta u ciparskim vodam u travnju 1960. godine.

Image
Foto: kastela.org
Image
Foto: kastela.org

Autentičnost priče potvrdila je i starija kći ovog para, koja je zbog iznimnog interesa javnosti ipak htjela ostati anonimna, naglasivši kao je želja obitelji da se u javnost ne izlazi s previše detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romansa pomorca i mlade Dugopoljke

A priča ide ovako, mlada Dugopoljka Biserka, koja je s majkom i sestrom živjela na splitskim Gripama zaljubila se u mladog Splićanina Tonča, a i Tonči u nju. Iako je njoj bilo tek 19 godina, a njemu 23, odlučili su se vjenčati. Kako bi osigurao novac za potrebe vjenčanja, a usput vidio i malo svijeta, Tonči se ukrcao na brod. I s broda svojoj dragoj, kad je bilo prilike, pisao iznimno emotivna pisma, iz kojih se, baš poput u pronađenom, očitavala ogromna ljubav prema Biserki. Poneka rečenica u pismima se znala naći i na temu života pomoraca i Biserki je zasigurno bila velika radost svako od njih pročitati.

Kao što su i naumili, Biserka i Tonči vjenčali su se 1962. godine i nastavili život u Splitu. Godinu kasnije stigla je i prva kći, a potom i druga. Tonči je navigavao kratko vrijeme, a svoj daljnji radni vijek proveo je kao inženjer u brodogradilištu, dok je Biserka bila šefica računovodstva u jednoj tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život im je ponekad bio težak, ponekad predivan, ali uvijek, kako su nam rekli svi s kojima smo razgovarali, pun optimizma i ljubavi. I sve tako do Biserkine prerane smrti 1993. godine. No njenim odlaskom nije prestala Tončeva ljubav, koji je uspomenu na svoju Biserku čuvao u srcu sve dok i on nije umro 2014. godine.

"Ovo pronađeno pismo kod nas je probudilo dodatne emocije. Iako smo i do sada imali neka pisma koje je tata pisao mami, pronalazak ovog nas je sve u obitelji iznimno dirnuo", rekla je je Biserkina i Tončeva kći za Portal grada Kaštela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina nepoznanica u cijeloj priči je to kako se pismo uopće našlo na trogirskoj ulici, jer Vrdoljakovi ni onda ni danas, nemaju nikakve veze s Trogirom.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo