IMA SRETNU RUKU / Mladi kuhar Goran pronašao mamutov zub: to mu je već drugi koji je pronašao u obližnjoj šumi

Pronaći mamutov zub prava je sreća. A sretnu ruku ima mladi kuhar Goran koji je strastveni hobist arheolog. U svom rodnom mjestu Mohovi na samom hrvatskom istoku pronašao je već drugi mamutov zub

23.10.2016.
19:10
VOYO logo

Mamutov zub tri kilograma težak i starosti barem 20 tisuća godina.

"To je mamutov zub, mogao bi biti gornji desni zub. Kada je uginuo imao je otprilike 35 godina", priča nam Goran Popović koji je mamutov zub pronašao slučajno u ilovači u blizini nekadašnjeg ribnjaka u mjestu Mohovo, nedaleko Iloka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Išao sam gore brati šipak za kućne potrebe i inače imam naviku kada tu prolazim da čeprkam tako po zemlji. Imao sam britvicu kod sebe i kada sam došao gore povukao sam malo i našao sam kost", kaže. 

Nije to prvi put, naime, Goran ima sretnu ruku. "Kada sam ga našao, bilo je četiri godine od kada sam našao prvog mamuta", priča nam Goran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne su se kosti pronalazile 60-ih godina prošloga stoljeća kada se ovdje radio ribnjak. Istok Hrvatske bogato je arheološko nalazište, a Mohovo se nalazi na mjestu gdje je prije 20 i 30 tisuća godina bila prava dolina mamuta. Zato ne čudi što istraživačima poput Gorana, koji je sudjelovao u iskapanju na Vučedolu gdje je pronašao bakrenu špatulicu, svako čeprkanje po zemlji može donijeti iznenađenje.

Goran će zub darovati Prirodoslovnom muzeju u Iloku, ali prvo ide u Zagreb na uređivanje, kako bi zasjao u punom sjaju kao eksponat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo