ODUSTAO OD MATEMATIKE / Mladi kulinarski genije umjesto PMF-a odabrao studij slastičarstva u Britaniji: 'Ne planiram se vratiti'

Image
Foto: Facebook/Marko Josipović

Svoj kulinarski blog pokrenuo je sa samo 12 godina

15.8.2018.
13:32
Facebook/Marko Josipović
VOYO logo

Ako ste ljubitelj kulinarskih emisija i blogova, možda ste već čuli za Marka Josipovića, poznatijeg pod imenom marko_bakes. Svoj kulinarski blog pokrenuo je sa samo 12 godina nakon jednog natječaja u kojem je sudjelovao.

Budući da je kuhati naučio pomoću interneta, ne čudi da se odlučio svoje kulinarske uspjehe podijeliti baš na blogu. Na njegovom Instagramu prati ga preko šest tisuća ljudi, a fotografiju mu je 'lajkala' i podijelila Marta Stewart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko je ove godine završio zagrebačku X. gimnaziju te mu je prvotni plan bio studij matematike na PMF-u, dok je slastičarstvo u Velikoj Britaniji bio samo san.

"Na početku 4. razreda počinje razmišljanje 'što dalje?' Prvo sam mislio da ću upisati matematiku na PMF-u i Birmingham mi uopće nije bio u planu. Kada sam saznao za Sajam stipendija u NSK, odlučio sam otići i tamo saznao za ovaj fakultet", rekao je Marko u razgovoru sa Srednjom.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je na Sajmu stipendija shvatio da postoji mogućnost da studira slastičarstvo u Velikoj Britaniji, odlučio je ispuniti svoj san. Sve što je morao napraviti je napisati motivacijsko pismo, pripremiti pismo preporuke jednog profesora, završiti školovanje, maturirati s minimalnim prosjekom 3,5 i položiti britanski ispit iz engleskog jezika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na maturi mi nisu trebali dodatni predmeti, samo osnovni, te mi je prosjek morao biti barem 3,5. Prezadovoljan sam s rezultatom, s obzirom na to koliko sam se ‘ubio od posla’… nisam", šali se Marko koji je ispite iz Matematike i Hrvatskog položio s vrlo dobrim, a Engleski s odličnim.

Na njega su ponosni i prijatelji i obitelj, no morat će se od njega oprostiti na duže vrijeme jer preddiplomski studij u Birminghamu traje tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinom je to sve praksa. Upoznao sam jednu curu koja je bas završila isti smjer i rekla mi je da je u sve tri godine imala samo jedan pismeni ispit, sve ostalo praksa", kazao je Marko. 

Iako još nije ni krenuo na fakultet, Marko već ima planove za budućnost nakon diplome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne planiram se vratiti! Planiram putovati, istraživati kuhinje, upoznavati chefove, kuhati, raditi, a onda možda poslije otvoriti nešto svoje ili smjestiti se kao glavni pastry chef u nekoj kuhinji", poručio je kulinarski genije.

Za sve obožavatelje njegovog bloga poručio je kako će probati uskladiti predavanja i pisanje na blogu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne znam ni ja sam! Kada se smjestim, izvidim dućane i slično nadam se da ću moći održati Instagram profil i u slobodno vrijeme se možda više posvetiti blogu i pisanju", rekao je za Srednju.hr. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo