upalna bolest / Mononukleoza bi mogla biti jedan od uzročnika multiple skleroze: 'Razvoj cjepiva imao bi važnu ulogu'

Image
Foto: Shutterstock

Mononukleoza se manifestira umorom, groznicom, osipom i jako otečenim žlijezdama

17.1.2022.
8:20
Shutterstock
VOYO logo

Infektivna mononukleoza, poznata i kao 'bolest poljupca' mogla bi biti odgovorna za razvoj multiple skleroze (MS), smatraju znanstvenici s Harvardskog sveučilišta, koji su rezultate studije objavili u časopisu Science. 

Nova studija američkih znanstvenika ukazuje na to da bi ovu kroničnu upalnu bolest središnjega živčanog sustava, koja pogađa oko 2,8 milijuna ljudi na svijetu i za koju zasad nema poznatog lijeka, mogla uzrokovati infekcija Epstein-Barrovim virusom, odnosno virusom herpesa koji je uzročnik infektivne mononukleoze, prenosi Independent. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest se kolokvijalno naziva i 'bolest poljupca' jer se prenosi slinom. Epstein-Barrov virus (EBV), poznat i kao humani herpesvirus 4, nije pronađen u čovjekovu okolišu i nije jako zarazan.

Prenosi se tjelesnim tekućinama, osobito slinom, ali i krvlju i sjemenom tekućinom te transplantacijom organa ili transfuzijom krvi. Samo pet posto bolesnika zarazi se od osobe s akutnom infekcijom. Infekcija u ranom djetinjstvu češća je u obiteljima nižega socioekonomskog statusa i u prenapučenim uvjetima stanovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mononukleoza se manifestira umorom, groznicom, osipom i jako otečenim žlijezdama, a istraživači vjeruju da bi Epstein-Barrov virus mogao postati i doživotna pritajena infekcija koja može biti jedan od glavnih uzroka razvoja multiple skleroze.

Da bi utvrdili povezanost EBV-a i multiple skleroze znanstvenici su proveli studiju na 955 mladih odraslih osoba kojima je multipla skleroza dijagnosticirana dok su aktivno služili vojsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ispovijest maturantice /

Oboljela od mononukleoze: 'NCVVO je moju bolest tretirao kao pad, ignorirali su pozive...'

Image
Ispovijest maturantice /

Oboljela od mononukleoze: 'NCVVO je moju bolest tretirao kao pad, ignorirali su pozive...'

Analizirali su uzorke seruma koji je vojska ispitanicima uzimala svake dvije godine te su određivali EBV status vojnika u vrijeme uzimanja prvog uzorka, kao i odnos između infekcije EBV-om i pojave multiple skleroze za vrijeme aktivne vojne dužnosti.

Pokazalo se da se, u usporedbi s uzorcima 10 milijuna vojnih pripadnika rizik od nastanka multiple skleroze povećao 32 puta nakon zaraze Epstein-Barrovim virusom. Znanstvenici su istaknuli da nijedan od ostalih virusa nije povećao rizik od razvoja MS-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hipotezu po kojoj EBV utječe na razvoj multiple skleroze naša znanstvena grupa istražuje već nekoliko godina, kao i ostali kolege znanstvenici u svijetu, no ovo je prva studija koja pruža uvjerljive dokaze o uzročno-posljedičnoj vezi", rekao je Alberto Ascherio, jedan od autora studije, profesor epidemiologije i nutricionizma na Harvardu.

"Ovo je velik korak jer ukazuje na to da se većina slučajeva multiple skleroze može spriječiti zaustavljanjem EBV infekcije, a ciljana terapija protiv Epstein-Barrova virusa mogla bi rezultirati otkrićem lijeka za multiplu sklerozu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zaustavljanje Epstein-Barrove bolesti moglo bi biti iznimno teško, s obzirom na to da je virusom herpesa zaraženo čak 95 posto odrasle populacije.

Ascherio kaže da se zaraza EBV virusom i razvoj multiple skleroze događaju u različito vrijeme jer se simptomi bolesti ne otkrivaju u najranijoj fazi bolesti, ali i dijelom zbog stalnog stimuliranja imunosnog sustava domaćina kada se reaktivira pritajeni virus. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Multipla skleroza je neurodegenerativna bolest kod koje imunosni sustav napada neurone u mozgu i u leđnoj moždini, što može trajno oštetiti središnji živčani sustav. Mnogi stručnjaci smatraju da multiplu sklerozu treba nazvati imunološki posredovanom bolešću. U najtežim slučajevima pacijenti mogu izgubiti sposobnost hodanja.

"Trenutačno nema načina kojim bi se učinkovito spriječila ili liječila EBV infekcija, no razvoj cjepiva protiv Epstein-Barrova virusa mogao bi imati važnu ulogu u borbi protiv multiple skleroze. Cjepivo protiv EBV-a ili ciljanje virusa antivirusnim lijekovima specifičnim za EBV mogli bi u konačnici spriječiti ili izliječiti MS", rekao je Ascherio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati studije harvardskih znanstvenika objavljeni su prošli tjedan u časopisu Science.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo