Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
kruna genijalnosti

Možda niste znali, ali razvili smo robota neurokirurga: Upravo je u pripremi za certifikaciju

Ovaj hrvatski robo-neurokirurg dosegnuo je razinu autonomije 4, korak do potpune autonomije, istu na kojoj je i Rimčev Concept_Two

Vijesti.hr/ 2.7.2018. u 10:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U idealnim uvjetima Hrvatska bi od 2025. mogla postati proizvođač medicinskih robota. Bila bi to kruna desetogodišnjeg razvoja RONNA-e, robota "neurokirurga" kojeg stvaraju profesor Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i neurokirurg Darko Chudy iz Kliničke bolnice Dubrava. Bojan Jerbić izjavio je za Poslovni dnevnik da se pripremaju za certifikaciju, dobivanje CE certifikata, što traje 2 - 5 godina i uvod je u početak prodaje na tržištu.

"Nije nam problem novac, njega ima, već je teško pronaći partnera za certifikaciju RONNA-e. U Hrvatskoj nema proizvođača medicinske opreme, a to ne možete bez takve kompanije", kaže Jerbić. Zato partnere traže po EU. Lani su zabilježili velik interes na najvećem sajmu medicinske tehnologije u Düsseldorfu, a slično se, ističe, ponovilo i sada u Londonu.

Prerano je pričati o biznis modelima, ističe, ali u trenutku kad će imati CE certifikat najbolji bi put bio izdvojiti RONNA-u iz fakulteta i Sveučilišta u spin-off tvrtku. Robot RONNA je u Londonu na Hamlyn simpoziju prošlog tjedna dobila glavnu nagradu za inovaciju. Ovaj hrvatski robo-neurokirurg dosegnuo je razinu autonomije 4, korak do potpune autonomije, istu na kojoj je i Rimčev Concept_Two.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Igor Kralj/PIXSELL

FOTO: (Igor Kralj / PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako je Jerbić pojasnio, razvili su niz posve novih pristupa putem kojih se sustav prilagođava svojim vlastitim manama.

"Zato RONNA, uvjetno rečeno, danas ima kognitivne sposobnosti iznad IQ-a 100, jer može sama kreirati plan svojih ponašanja, dakako po uputama kirurga", zaključio je Jerbić za Poslovni.hr.

Upravo se čita

Image
peti dan reforme smeća

FOTO Inspekcija RTL.hr-a: Smeće u plavim vrećicama ne baca skoro nitko. Teško ih je i kupiti, jedva smo ih našli

Vijesti.hr/ 2.7.2018. u 10:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

TOP 20 najmaštovitijih hrvatskih kletvi, ako ih slučajno želite iskoristiti u svom idućem izljevu bijesa

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba