Biografija / Doznaj sve o stranci Možemo!

Image
Foto: RTL

Iako među najmlađim strankama, Možemo! – politička platforma se plasirala kao „nova“ ljevica uz značajan uspjeh na političku scenu s Tomislavom Tomaševićem, zagrebačkim gradonačelnikom. Doznaj sve o Možemo! u nastavku članka.

9.1.2022.
11:39
RTL
VOYO logo

Možemo! – politička platforma predstavlja glas radikalne ljevice koji poziva građane da se uključe u modernizaciju gospodarskog i ekonomskog sustava Hrvatske, ekološku odgovornost, za socijalnu i pravnu jednakost građana neovisno o spolu, pravedniji porezni sustav, osnaživanje sindikalizma i druge ciljeve. 

Drugim riječima, njihov osnutak se temelji na reakciji aktivista koji smatraju da; „U trideset godina javnog i političkog djelovanja Republike Hrvatske akumulirao se visoki stupanj korupcije i nepotizma, negativne selekcije, nedovoljne socijalne osjetljivosti i manjka solidarnosti, dominacije privatnog nad javnim interesom, urušavanja moralnih i etičkih kategorija – svih vrijednosti temeljenih na poštenju i vjerodostojnosti“. (Izvor: Kodeks stranke)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah na početku stranka Možemo! je ušla u koaliciju s Novom ljevicom i Održivim razvojem Hrvatske (OraH) 28. ožujka 2019. za europske parlamentarne izbore 2019. Ipak, koalicija je dobila samo 1,79 % glasova od ukupnog broja.  

Svoj prvi značajan uspjeh Možemo! postiže sljedeće godine na parlamentarnim izborima 2020. u koaliciji (poznatoj kao Zeleno-lijeva koalicija) sa Zagreb je NAŠ!, Novom ljevicom, Radničkom frontom, ORaH-om i Za grad. Koalicija je osvojila sedam mandata, od koja četiri su pripala Možemo!. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za lokalne izbore 2021., Možemo! se i dalje plasirala u koaliciji sa Zagreb je NAŠ, Nova ljevica, Zelena alternativa – OraH i Za grad. Velika pobjeda se pokazala 04. lipnja 2021., kada je član stranke Tomislav Tomašević pobijedio na izborima za gradonačelnika u Zagrebu. Ujedno iste godine, Suzana Jašić (Možemo!) je izabrana za gradonačelnicu Pazina. 

Gdje je sjedište Možemo?

Sjedište Možemo! nalazi se u Zagrebu na adresi Berislavićeva ulica 12. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je nastala stranka Možemo?

Službenog imena „Možemo! – politička platforma“ osnovana je 10. veljače 2019., s većim udjelom od strane 26 aktivista koji su prije toga bili članovi stranke „Zagreb je NAŠ!“.

Koje je načelo Možemo?

Prema vlastitom kodeksu, Možemo! se zalaže za poštenje, transparentnost, solidarnost i zalaganje javnog interesa, što smatraju imperativim u političkom djelovanju i obnašanju javnih funkcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo ljudi koji su svoje živote posvetili borbi za pravednije društvo i javni interes – za bolje obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe, kulturu, radnička i ljudska prava.

Tko su sve predsjednici Možemo?

Za razliku od klasične hijerarhije, Možemo! nema predsjednika, već dva koordinatora koji su trenutno Sandra Benčić i Teodor Celakoski

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja su upravna tijela Možemo?

Upravna tijela Možemo! su:

  • Skupština Stranke

Skupština Stranke je najviše upravno tijelo Možemo!, koju čine svi članovi stranke. Zadužena je od donošenja Statuta do izrade financijskog plana te o svim interesima vezano uz partnerstvo i članove stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje koordinatora Stranke

Dvoje koordinatora Stranke predstavljaju i zastupaju stranku, iznose njezine političke stavove, sazivaju i predsjedaju sjednicama Skupštine, Upravnog odbora i Vijeća, provode odluke Skupštine, Upravnog odbora i Vijeća i obavljaju druge poslove u skladu sa Statutom. Njihov mandat traje dvije godine i od dvoje koordinatora najmanje jedna mora biti žena.

  • Upravni odbor

Upravni odbor upravlja radom i poslovanjem stranke te donosi političke odluke između dviju sjednica Skupštine i Vijeća. Glavne dužnosti su vezane uz uvjete članarine, izmjene Statuta i drugih dokumenata koje predlaže Skupštini, kao i plan rada i financije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Vijeće

Vijeće donosi odluke o izlasku na izbore, o izboru kandidata i stupanju u koalicije te odlučuje o ostalim pitanjima bitnim za političko djelovanje stranke.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo