baratanje novčanicama / Možete li se razboljeti od novca? Najvažnije redovito prati ruke kako se bakterije ne bi prenjele

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Bakterije koje uđu u organizam kroz pukotine na koži mogu izazvati infekcije u slučaju slabijeg imuniteta

16.1.2020.
8:42
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Novac doslovno neprestano ide iz ruke u ruku zbog čega se na njemu skuplja mnogo bakterija. I premda ih je većina bezopasna, nakon baratanja novčanicama ruke ipak treba dobro oprati. 

Može doći do infekcije

Bakterije na novčanicama i kovanicama slične su onima na kvakama u javnim zahodima ili držačima u javnom prijevozu. No liječnici kažu da se samo mala količina njih zalijepi za prste. Bakterije koje uđu u organizam kroz pukotine na koži ili gutanjem, mogu, primjerice izazvati infekcije u ljudi s oslabljenim imunosnim sustavom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna pažnja potrebna je pri rukovanju hranom. Ako dotaknete novčanicu punu bakterija i nakon toga mljeveno meso, bakterije se u mesu mogu razmnožiti. Zato je važno ruke prati tridesetak sekundi prije obrade hrane i nakon toga. 

Suprotno popularnom vjerovanju bakar s kovanica nema antibakterijski učinak. On može spriječiti razmnožavanje nekih bakterija, ali ih ne može uništiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo