Ozbiljan problem / 'Mrtvi proučavaju žive': Biste li ostavili svoje tijelo medicinskoj znanosti?

Image
Foto: mef.hr./Goran Stanzl PIXSELL

Najsavršeniji model za temeljito proučavanje i istraživanje ljudskoga tijela jest samo tijelo

3.10.2020.
18:00
mef.hr./Goran Stanzl PIXSELL
VOYO logo

Samo spominjanje donacije ograna ili tijela nakon smrti u Hrvatskoj i dalje izaziva strah i jezu. O tome se ne govori dovoljno i jedno je vrijeme medicinskim fakultetima nedostatak tijela na kojim studenti mogu učiti anatomiju i vještine koje će im trebati u budućem pozivu predstavljao ozbiljan problem.

Danas je, ipak, situacija bolja. Studenti zagrebačkog Medicinskog fakulteta na "kraljici medicine", anatomiji, uče kao i na drugim europskim fakultetima. Razgovarali smo s osnivačicom Programa donacije tijela na Medicinskom fakultetu u Zagrebu prof.dr.sc. Lovorkom Grgurević koja nam je rekla sve o donaciji - tko može postati donatorom, kako studenti uče iz darovanih mrtvih tijela, o beskrajnoj zahvalnosti koju imaju prema onima koji se odluče na ovaj "potez"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naše pitanje "Kakvo je stanje u Hrvatskoj i na Vašem fakultetu s donatorima tijela, odnosno, ima li ih dovoljno i koliko je to važno za studente?", prof.dr.sc. Lovroka Grgurević, dr.med. s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, inače i osnivačica Programa donacije (2013. godine), odgovorila je:

"Odgovor na ovo pitanje bih počela latinskom izrekom  Mortui vivos docent (mrtvi poučavaju žive), koja se nalazi upisana u mnogim anatomskim institutima diljem svijeta pa od nedavno i na našem Zavodu za anatomiju i kliničku anatomiju "Drago Perović". Ove riječi imaju duboki smisao i ukazuju na veliku važnost  potrebe za ljudskim anatomskim preparatima u daljnjem obrazovanju i istraživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ste me ovo pitanje pitali 2013. godine odgovor bi bio da na Zavodu nema dovoljno tijela za anatomsku sekciju te da imamo u tom dijelu veliki problem. Danas ponosno mogu izjaviti da osnivanjem Programa donacije tijela 2013. godine napravljen je takav progres za koji su mnogi u mojoj sredini smatrali da je nemoguć. Uloženo je puno truda i energije da se Program donacije uspostavi pod svim uvjetima koji su potrebni, a najvažniji od njih je sačuvati dostojanstvo pokojnika.Trenutno na Zavodu ima dovoljno tijela za kvalitetnu provedbu potpune nastave koja uključuje i anatomsku sekciju iz predmeta Anatomija i klinička anatomija za sve studente".

Image
Foto: mef.hr.
Image
Foto: mef.hr.

(mef.hr.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela služe za proučavanje, istraživanja...

Anatomijaje, kaže Grgurević, znanost o građi ljudskog tijela, jedan od najvažnijih predmeta u temeljnom obrazovanju liječnika, stomatologa i drugih zdravstvenih djelatnika. U medicini, detaljno proučavanje i obnavljanje znanja iz anatomije temelj je trajnog stručnog usavršavanja liječnika kroz razne tečajeve. Osim što koriste za edukaciju,darovana tijelakoriste se i za istraživanje i razvoj novih kirurških zahvata, kao što su razvoj novih artroskopskih operacija, zahvata u plastičnoj kirurgiji, simulaciju kirurškog pristupa različitim unutarnjim organima i mnogih drugih kirurških i medicinskih postupaka. Unatoč ubrzanom napretku medicine pokazalo se da su upravo anatomske studije i istraživanja na anatomskim preparatima, a ne na simulacijskim ekvivalentima, najbolji način usvajanja znanja o građi tijela. Trodimenzionalnazamršenost ljudskog tijela ne možeu potpunostibiti prikazanauknjigama, na slajdovima s pomoću računala, ili kroz korištenje plastičnih modela. Najsavršeniji model za temeljito proučavanje i istraživanje ljudskoga tijela jest samo tijelo.

Kako se postaje donatorom?  

"Programom doniranja tijela je omogućeno  da netko tko želi svoje tijelo dragovoljno darivati Zavodu za anatomiju može isto učiniti i  za života potpisati u obliku Izjave kojom se potvrđuje da se nakon njegove smrti tijelo donira Medicinskom fakultetu za potrebe medicinske edukacije i znanosti. Izjavu mogu naći online na stranici Medicinskog fakulteta mef.hr  u Zagrebu ili se mogu mailom odnosno osobno javiti u tajništvo Zavoda. Izjava se ovjerava kod javnog bilježnika kako bi bila valjana i kako ne bi bilo prostora za nedozvoljene oblike prijave. Osnova je da je ulazak u program dragovoljan i da je to želja darivatelja", rekla je dr.med.Grgurević, pa nastavila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi čuvamo identitet osobe što znači da imamo zaštićenu bazu svih pristupnika koji se vode sa svojim punim imenom i prezimenom i tako se i sahranjuju (za razliku od drugih ustanova u svijetu). Jedino tijekom sekcije tijela , tijelo je označeno brojem koji svaki pristupnik dobiva ulaskom na Zavod. Broj u obliku metalne pločice se stavlja na dva mjesta na tijelu kadavera uz provjeru istog broja u identifikacijskoj bazi. Svaki darivatelj također ima svoju medicinsku dokumentaciju koja govori o povijesti bolesti i koja pomaže i studentima ukoliko nađu specifične anatomske varijacije a naravno navedeno može značajno doprinijeti edukaciji".

Image
Foto: mef.hr.
Image
Foto: mef.hr.

(mef.hr.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanjem Programa za donaciju tijela ova je osnivačica uvela zahvalnice za svakog pristupnika. Darivateljima također iz Programa sugeriraju da ulazak u Program kažu svojim liječnicima obiteljske medicine. Cijenu pokopa snosi Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.  Sva tijela se kremiraju pod imenom i prezimenom te postoje dvije mogućnosti sahrane: polaganja urne u vlastitu grobnicu ili u našu Sveučilišnu grobnicu na krematoriju na Mirogoju.

Hrvatska rame uz rame s ostalim europskim zemljama

"Danas smo u usporedbi s drugim zemljama vrlo dobro pozicionirani s obzirom na broj kadavera odnosno tijela za anatomsku sekciju. Na to naravno utječe i ukupni broj stanovnika u Hrvatskoj te informiranost pučanstva. Pokušali smo navedeno provesti preko medija te izradom informativnih letaka koji su distribuirani diljem Hrvatske. Angažman u Programu donacije od 2013. do danas je rezultirao ogromnim porastom  u broju tijela i pristupnika u Program donacije (preko 700 pristupnika) tako da je nastava  i drugi oblici edukacije u potpunosti izvediva. Ovim putem bih se htjela zahvaliti svim nesebičnim ljudima koji su svoje tijelo darovali u anatomske svrhe, odat im počast za sve dobro koje su ovim dijelom učinili", rekla je prof.dr.sc. Lovroka Grgurević, dr.med. s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Jedinstvena pojava /

Strahujte, virusi! Znanstvenici otkrili prve morske organizme koji se hrane upravo virusima

Image
Jedinstvena pojava /

Strahujte, virusi! Znanstvenici otkrili prve morske organizme koji se hrane upravo virusima

Dodala je i da se na zagrebačkom Medicinskom fakultetu uči iz svježe prepariranih tijela koja se seciraju. Tijela su stara oko godinu dana. Ako je tijelo nakon prve anatomske sekcije u dobrom stanju, ostaje još na raspolaganju studentima čak i nekoliko godina. Na zahtjev obitelji tijelo se može kremirati u bilo kojem trenutku kada oni to traže odnosno žele. Prije 2013. godine studenti su imali na raspolaganju tijela stara između 10-15 godina i to vrlo mali broj. 

Kod anatomske sekcije važno je: razviti u studentima osjećaj da je tijelo koje je sad ispred njih tu jer je osoba koja je ispred njih to željela, razviti poštovanje prema tom čovjeku i osjećaj zahvalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovanje tuđeg dostojanstva je jedna od najvećih ljudskih vrlina. Malo ljudi to još uvijek ima ili moguće razmišlja o tome", rekla je i kazala kako to ponavlja oduvijek i ponavljat će zauvijek, jer svaki budući liječnik mora imati osjećaj za tuđu bol i muku. Postoje određena i jasna pravila ponašanja na ulazu u anatomsku sekciju.

Važnost donacije tijela

Na Zavodu za anatomiju ovog fakulteta svjesni su kako se  identitet može lako izgubiti, izbrisati ako ga ne čuvaju, ako se ne pazi na povijesne vrijednosti i ostavštinu koju su čitav niz godina poznati anatomski uzori stvarali. Od 2013. godine shvatila je naša sugovornica, zajedno sa studentima i asistentima, da na Zavodu imaju blago. Od tada je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-popisana je cijela osteološka zbirka koju su kroz čitav niz godina izrađivali poznati akademici, nastavnici zavoda za anatomiju

-kosturnica Zavoda za anatomiju je opet počela s aktivnim radom 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-održana je izložba fotografija anatomskih tijela i preparata

-svake godine održavale su se Svete mise za darivatelje kako bi im se službenici fakulteta zahvalili

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-i još puno, puno toga...

Dr.sc. Lovorka Grgurević rekla nam je kako se susrela s puno posebnih ljudi, donatorima koje će pamtiti čitav život. Za kraj je citirala stihove poznatog pjesnika Jure Kaštelana:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne zaboravi da pod zvijezdama samo jedanput živiš

Ne zaboravi da pod zvijezdama samo jedanput umireš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zaboravi da pod zvijezdama ništa ne umire“

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo