Futuristički vlakovi / Musk za izgradnju "hyperloopa": od New Yorka do Washingtona za 29 minuta

Image
Foto: RTL

Vizionar i inovator Musk zagovara razvoj futurističkih, magnetski levitirajućih "hyperloop vlakova", a izračunao je da bi putovanje od oko 350 kilometara od New Yorka do Washingtona trajalo svega 29 minuta.

21.7.2017.
10:50
RTL
VOYO logo

Poduzetnik Elon Musk u četvrtak je objavio da je primio "verbalno odobrenje vlade" za izgradnju podzemnog transportnog sustava - hyperloop - između New Yorka i Washingtona, iako nije naveo tko mu je to točno odobrio i kako bi se jedan takav projekt realizirao, prenosi Reuters.

Vizionar i inovator Musk, osnivač i vlasnik tvrtki Tesla i SpaceX, zagovara razvoj futurističkih, magnetski levitirajućih "hyperloop vlakova" koji bi jurili vakumskim tunelima koji bi, kako tvrdi, bili učinkovitiji i brži od sadašnjih TGV-a. Musk je izračunao da bi putovanje od oko 350 kilometara od New Yorka do Washingtona trajalo svega 29 minuta.

Kako bi ostvario svoju ideju o mreži transportnih tunela, Musk je nedavno osnovao tvrtku The Boring Company. Prema njegovoj zamisli, putovanje u vakumskim cijevima na magnetskim jastucima, čime bi se izbjeglo usporavanje zbog tlaka zraka ili trenja kotača na tračnicama, bilo bi brže i jeftinije te je već niz start-upova počeo raditi na razvoju tehnologije, ne obazirući se na troškove i praktičnost izvedbe.

Za opsežnije infrastrukturne projekte obično se traže vrlo složena odobrenja na raznim razinama vlade i obično koštaju milijarde dolara. Predsjednik Donald Trump u ožujku se sastao s Muskom koji je upravo osnovao spomenutu tvrtku. Musk također razmišlja o slanju misije na Mars. Direktor gospodarskog savjeta Bijele kuće Gary Cohn je u travnju pohvalio Muskovu ideju o izgradnji transportnih tunela na gusto naseljenoj istočnoj obali SAD-a i području Los Angelesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo