većinom žensko zanimanje / Muški odgojitelj u splitskom vrtiću: 'U ovom poslu svakako je potrebno više muškaraca'

Image
Foto: Privatni arhiv

Osim što je barba za mališane u splitskom vrtiću Radost, Dubravko je i rukometni sudac

25.6.2022.
10:00
Privatni arhiv
VOYO logo

Kad pomislimo na vrtić, većina nas zamišlja kako u njemu rade samo žene, kako ih svi od milja zovemo tete u vrtiću. No to nikako nije istina, sve je više i odgojitelja koji čuvaju i odgajaju hrvatske mališane. Jedan od njih je i Dubravko Vukovac, magistar ranog i predškolskog odgoja, koji radi kao odgojitelj u splitskom vrtiću Radost. Porazgovarali smo s njim o tome kako je biti muškarac u stereotipno ženskom zanimanju.

''Još od srednjoškolskih dana imao sam želju raditi s djecom u nekom obliku. Doslovce od prozivke za upis pa sve do danas smatram izbor moje profesije, zvanja i poziva nešto u čemu nisam pogriješio'', ispričao nam je Vukovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca ga zovu barba Dubi

Vukovac je odgojitelj djeci u dobi od tri do sedam godina i za njih on je barba Dubi jer im je to lakše za izgovoriti nego odgojitelj Dubravko.

''Ovo barba je došlo više zbog okruženja gdje živimo. U početku je i samoj djeci bilo neobično vidjeti mene kao muškarca u grupi pa je bilo i poziva prema meni ˝teta…ovaj…barba Dubi˝. Djeca jako brzo prihvate i naviknu se na sve što je u vrtiću pa su tako danas čak i oduševljeni kad me vide pri dolasku na posao te i iz svih grupa u vrtiću viču ˝Eno Barba Dubiiiiiii˝ i trče u zagrljaj'', pojasnio je Vukovac svoj nadimak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatni arhiv
Image
Foto: Privatni arhiv

Osim djece, pozitivne reakcije na muškog odgojitelja imali su i roditelji, svjedoči Vukovac. On i sam smatra kako su roditelji otvoreniji za suradnju kada im je dijete u skupini koja ima ženskog i muškog odgojitelja jer je to nastavak situacije kakve imaju kod kuće s mamom i tatom.

''Bilo je i negativnih reakcija kao i čuđenja kako od strane roditelja pa i od kolegica odgojiteljica. Na takve stvari samo gledam kao dio cjeloživotnog obrazovanja i iz svega izvlačim samo pozitivno'', napominje Vukovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGORČENI RODITELJI /

Tisuće mališana u Zagrebu ostat će bez mjesta u vrtiću: 'Pritisak je ogroman'

Image
OGORČENI RODITELJI /

Tisuće mališana u Zagrebu ostat će bez mjesta u vrtiću: 'Pritisak je ogroman'

Upoznaje mališane s rukometom

Osim što radi kao odgojitelj, Vukovac je i rukometni sudac Premijer lige, najvećeg ranga natjecanja u Hrvatskoj. U rukometu je od svoje devete godine, a s 19 je postao sudac.

''Sudeći utakmice svih uzrasta, nastojim psihološki i pedagoški aspekt koji imam pri poslu u vrtiću prenijeti i na posao rukometnog suca. Na taj način u najmlađim kategorijama pristupam djeci s ciljem upoznavanja pravila i osnova rukometne igre'', rekao je Vukovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U vrtićkoj skupini gdje radim, provodi se integrirani sportski program te automatski sve afinitete i poznanstva pokušavam prenijeti i djeci od najranije dobi'', dodaje odgojitelj.

Image
Foto: Privatni arhiv
Image
Foto: Privatni arhiv

Njegova dva posla se na koristan način isprepliću i lako se međusobno integriraju kroz aktivnosti, rad s kineziologom i posjetama sportaša i sportašica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tijekom svake pedagoške godine djeca imaju mogućnost vidjeti me u ulozi rukometnog suca u vrtiću, gdje dođem i odjeven kao sudac. Postoji i mogućnost dolaska na utakmice u Splitu kad sudim kako bi i uživo vidjeli sami sport te svog odgojitelja u jednoj drugoj ulozi. Ponosan sam na oba posla kojima se bavim i što imam mogućnost implementirati znanja iz oba posla međusobno'', ispričao je Vukovac za RTL.hr

Jedan od prvih muških odgojitelja u Splitu

Upitan voli li svoj posao, komentirao je kako je to 'jednostavno najlakše pitanje' jer svoj posao obožava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osobno smatram da svi koji vole, a mogu raditi svoj posao, su sretni ljudi. Kao što sam naglasio prije, zadovoljstvo mi je što oba posla s kojima se bavim, mogu povezati na određeni način i prenijeti upravo djeci nešto najljepše što mogu raditi u životu, a to je kretati se i baviti sportom'', rekao je Vukovac.

Ako se njega pita, potrebno je i nužno u hrvatskim vrtićima imati više muških odgojitelja, jer oni daju drugačiju dimenziju rada s djecom. U Dalmaciji ih kaže nema niti za nabrojati na dvije ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''S obzirom kad sam počinjao raditi zajedno s kolegom Antom Žuvelom, kao prvi muški odgojitelji u Splitu, pomak je ipak donekle vidljiv. Imam sreću što u istom vrtiću gdje radim postoji još jedan muški odgojitelj Ivan Petrović s kojim ostvarujem odličnu suradnju. U našoj organizaciji postoji još jedan kolega Petar Mimica tako da možemo s pravom reći da u našem dječjem vrtiću ˝Radost˝ je prava radost za djecu, kolege i roditelje'', ponosno je komentirao odgojitelj.

Image
Foto: Privatni arhiv
Image
Foto: Privatni arhiv

Posao odgojitelja preporučuje svakom muškarcu koji osjeća afinitet prema radu s djecom. Riječ je o odgovornom i važnom poslu, jer se radi s dobi na koju se puno može utjecati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Siguran sam da postoje mladi srednjoškolci koji razmišljaju o radu upravo s najosjetljivijom dobi djece te bi upravo s tom misli trebali odlučnije i hrabrije krenuti u odabir upravo ovog zanimanja pri upisu na fakultet. Stojim na raspolaganju za suradnju svim zainteresiranim školama, udrugama, klubovima u slučaju da žele približiti malo ovaj posao svojim učenicima kroz određeno predavanje ili radionice'', naglasio je za kraj Vukovac.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo