NIKAD OBJAVLJEN / Muzej Bronte na dražbi kupio Charlottein minijaturni rukopis za 780.000 eura

Image
Foto: Pixabay

Charlotte je u svijetu najpoznatija po klasičnom romanu Jane Eyre iz 1847.

25.11.2019.
9:59
Pixabay
VOYO logo

Minijaturnu knjigu koju je 1830. u dobi od 14 godina napisala Charlotte Bronte, prošli je tjedan na dražbi u Parizu za 780.000 eura kupila udruga Bronte Society. 

Minijaturni dosad neobjavljenirukopis pod nazivom "The Young Men's Magazine", koji nije veći od kutije šibica bit će izložen u muzeju Bronte Parsonage u Haworthu, nekoć obiteljskoj kući triju slavnih sestara, Charlotte, Emily i Anne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciji prikupljanja novca Udruzi Bronte, koja vodi muzej, pomogla je doajenka britanskog kazališta i filma i počasna predsjednica udruge BronteJudy Dench. Ona je pozvala javnost da pomogne u doniranju novca kako bi se "knjižica vratila kući u Haworth".

Rukopis koji čini više od 4000 sitno ispisanih riječi na dražbi je ranije ponuđen samo jednom, prije osam godina kada ga muzej nije uspio kupiti te je pripao privatnom kolekcionaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjižica se sastoji od niza priča s likovima iz 'Staklenog grada', imaginarnog svijeta koji su izmislile Charlotte Bronte i njezine sestre Emily i Anne. 

Riječ je o jednoj od šest minijaturnih knjiga koje je Charlotte, najstarija od triju sestara napisala 1830. Zna se da ih je 'preživjelo' pet, a muzej Bronte Parsonage otprije posjeduje četiri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Charlotte je u svijetu najpoznatija po klasičnom romanu JaneEyre iz 1847.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo