emancipacija žena / Na današnji dan prije 77 godina žene u bivšoj državi su se izborile za pravo glasa. Došla je i prva ministrica

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Iste godine pravo glasa dobile i žene u Francuskoj, Italiji i Japanu

11.8.2022.
15:27
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Na današnji dan, prije točno 77 godina, žene su se u Jugoslaviji izborile za pravo glasa.

Na početku Drugog svjetskog rata, kolaboracionistička vlada Cvetković-Maček zabranila je rad glavnih ženskih udruženja u Jugoslaviji. No, tijekom rata, zbog ogromnog i nesebičnog doprinosa žena antifašističkoj borbi i obrani zemlje od nacističkog okupatora, komunističke vlasti nisu mogle ignorirati žensko pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo glasa za žene bilo je potvrđeno još 1941. godine u dokumentima Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije, koji je u tom periodu imao vlast na teritorijima oslobođenim od nacističke okupacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje su pravo Jugoslavenke prvi put iskoristile par mjeseci nakon završetka Drugog svjetskog rata, na izborima za Ustavotvornu skupštinu u studenom 1945. Tada su za Ustavotvornu skupštinu glasali svi muškarci i žene u zemlji s navršenih 18 godina života.

Nakon tih izbora ukinuta je monarhija i proglašena Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavom Federativne Narodne Republike Jugoslavije, donijetim u siječnju 1946. žene su izjednačene s muškarcima u svim područjima državnog, ekonomskog i društveno-političkog života.

Poslije rata, žene su ušle u sastav vlade te je Mitra Mitrović Đilas postala prva jugoslavenska ministrica. Bila je na čelu ministarstva obrazovanja, znanosti i kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste godine su se za pravo glasa izborile i žene u Francuskoj, Italiji i Japanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo