U beskonačnosti svemira... / Na današnji je dan umro Carl Sagan. Oproštaj njegove supruge od njega možda je najljepši opis ljubavi: 'Našli smo jedno drugo u svemiru'

Image
Foto: Shutterstock

Carl Sagan bio je znameniti američki znanstvenik, astronom, kozmolog, pjesnik i autor, veliki promicatelj znanosti i razuma.

20.12.2020.
13:04
Shutterstock
VOYO logo

Carl Edward Sagan umro je na današnji dan, 20. prosinca 1996. godine. Rođen je 1934. Možda je najpoznatiji po svom radu na otkrivanju vanzemaljskog života, a bio je i znanstvenik koji je osmislio fizičke poruke koje su poslane na sondama Pioneer i Voyager u duboki svemir.

Bio je i poznat kao uvjereni ateist, poredan raciju i znanosti. Njegova supruga, američka spisateljica, producentica i redateljica Ann Druyan jednom je prilikom poslije njegove smrti opisala njihovu ljubav osvrčući se na to da su je mnogi pitali je li promijenio mišljenje pred smrt i možda potražio utjehu u vjeri. Njezine riječi možda su najljepši opis ljubavi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kad je moj suprug umro, zbog toga jer je bio slavan i poznat kao nevjernik, mnogi su mi prilazili - to se još ponekad događa - i pitali me je li se Carl promijenio pri kraju svog života i počeo vjerovati u život nakon smrti. Također su me često pitali mislim li da ću ga opet vidjeti. Carl se suočio sa svojom smrću veoma hrabro i nikad nije tražio utjehu u iluzijama. Tragedija je u tome što smo uvijek znali da se više nikad nećemo vidjeti. Ja niti ne očekujem da ću se ponovo ujediniti s Carlom. Ali, velika je stvari bila u tome što dok smo bili zajedno, oko dvadeset godina, živjeli smo s velikim poštovanjem prema tome koliko je  kratak i dragocjen život. Nikad nismo trivijalizirali značenje smrti pretvarajući se da je to išta drugo osim konačnog rastanka. Svaki moment kojeg smo živjeli i bili zajedno bio je tako čudesan - ali ne u nekom neobjašnjivom ili natprirodnom smislu. Mi smo znali da smo zajedno iz čistog slučaja … I da puki slučaj ponekad može biti tako darežljiv i tako dobar… Da smo uspjeli naći jedno drugo, kako je Carl napisao tako lijepo u svojoj knjizi Cosmos, znate, u neizmjernosti prostora i bezgraničnosti vremena … Da smo mogli biti zajedno dvadeset godina. To je nešto što me drži i ima puno više značenja … Način na koji se on ponašao prema meni i ja prema njemu, način na koji smo se brinuli jedno o drugome i o našoj obitelji, dok je bio živ. To mi je puno važnije nego ideja da ću ga jednom dana opet vidjeti. Ja zaista ne mislim da ću ikad više vidjeta Carla. Ali sam ga vidjela. Vidjeli smo jedno drugo. Našli smo jedno drugo u svemiru, i to je bilo izvanredno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo