još razmišljaju / Potez koji se mnogima neće svidjeti: Amsterdam će zabraniti prodaju marihuane turistima?

Image
Foto: Shutterstock

Poznati kafići u kojima je dopušteno konzumiranje marihuane privlače turiste čak i više od popularne četvrti crvenih svjetiljki

22.2.2020.
8:50
Shutterstock
VOYO logo

Amsterdam razmatra zabranu ulaska turistima u kafiće u kojima se prodaje i puši marihuana. Grad istražuje načine kako uravnotežiti kvalitetu života lokalnog stanovništva s potrebama posjetitelja.

Ovaj korak uslijedio je nakon istraživanja koje je naručila gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema. Istraživanje je otkrilo da je više od polovice turista odlučilo posjetiti nizozemsku prijestolnicu jer žele posjetiti kafiće u kojima se puši kanabis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je nastojalo otkriti najvažnije razloge posjeta Amsterdamu i bi li turisti bili spremni doći ako bi im se smanjila dostupnost popularnih kafića ili ako bi im se čak zabranio ulazak u njih.

Amsterdam se posljednjih godina suočava s prekomjernim turizmom i s posjetiteljima koji stvaraju probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Čak 57 % ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju reklo je da su kafići u kojima se konzumira marihuana važan razlog zašto su došli u Amsterdam, 34 % reklo je da će dolaziti u Amsterdam rjeđe ako ne budu mogli posjetiti spomenute kafiće, a 11 % je reklo da uopće neće dolaziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obraćanju vijećnicima prije nego što je istraživanje provedeno, gradonačelnica Halsema je u srpnju 2019. godine rekla kako popularni kafići stvaraju pritisak na kvalitetu života stanovnicima središta grada.

Istraživanje je pokazalo da poznati kafići u kojima je dopušteno konzumiranje marihuane privlače turiste čak i više od popularne četvrti Crvenih svjetiljki. Samo 1 % ispitanika je izjavio da je prostitucija glavni razlog njihova posjeta tom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka Isabelle Gerretsen odrasla je u Amsterdamu i iz prve ruke vidjela je i osjetila utjecaj masovnog turizma u gradu.

"Razumljivo je da Amsterdamci žele sačuvati svoje prekrasno povijesno središte i također živjeti svoj svakodnevni život bez suočavanja s neodgojenim turistima" izjavila je Gerretsen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmatranje ograničavanja upotrebe marihuane u rekreativne svrhe "posljednja je u nizu mjera kojima je cilj očuvanje statusa grada kao središta kulture, a ne tematski park za pušače trave", dodala je Gerretsen.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo