NIŠTA NIJE SLUČAJNO / Na tragu eliksira mladosti? Zbog posebne prehrane žive sto godina, evo u čemu je tajna

Image
Foto: Pixsell, Pixabay

Na otočju živi domicilno stanovništvo s najduljim životnim vijekom i najboljim općezdravstvenim stanjem

15.5.2019.
17:30
Pixsell, Pixabay
VOYO logo


Potraga za eliksirom  mladosti traje od kada je zemlje i čovječanstva, a najnoviji dokazi da ono uistinu postoji doveli su nas do istočnog kineskog mora

Na Okinawa otočju koje se tamo rasprostire živi domicilno stanovništvo s najduljim životnim vijekom i najboljim općezdravstvenim stanjem. Dosežu dobnu granicu od sto godina, a prosjek je zapanjujuć. Na 100 000 ljudi 68 je stogodišnjaka, što je triput više nego što ih je primjerice u SAD-u. Stanovnici Okinawe nadmašuju i Japance jer za razliku od njih, imaju 40 posto veću šansu da dožive i više od stotinu godina.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Kako piše BBC, znanstvenici deseteljećima pokušavaju otkriti tajne dugovječnosti stanovnika Okinawe uspoređujući njihov genski zapis sa načinom i stilom života. Posebno im je zaokupila pažnju visoka razina ugljikohidrata i proteina u njihovoj prehrani, s naglaskom na slatki krumpir kao glavne namirnice.

To je upravo suprotno svim popularnih dijetama koje se baziraju na proteinima, izbjegavajući ugljikohidrate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li Okinawa prehrana  u omjeru 10:1 u korist ugljikohidrata, biti tajna dugog zdravog života? Iako je još rano donositi bilo kakve čvrste zaključke, možemo naslutiti kako je ova hipoteza vrijedna daljnjeg istraživanja. Prema dosadašnjim spoznajama ovakav način prehrane ima brojne pozitivne učinke na zdravlje. Prehrana bogata ugljikohidratima, a siromašna poreteinima štiti od mnogih srčanih bolesti, tumora i Alzheimerove bolesti.

 Mnogi zaključci dolaze iz istraživanja koje je proveo Okinawa Centenarian Study (OCS), a koje je istraživalo zdravstveno stanje starije populacije od 1975. godine. Do 2016 godine istraživnjem je obuhvaćeno 1000 stanovnika sa 150 otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabilježene su brojne zapanjujuće činjenice. Stanovnici Okinawe uspješno ostaju vitalni i samostalni i u sototoj godini života. Gotovo trećina njih je smaostalna nakon 97. godine. Ne pate od kardiovaskularnih bolesti, tumora niti demencije.

Genetski jackpot

Stanovnici Okinawe zbog svoje geografske izoliranosti imaju jedinstven genetski profil. Znanstvenici pretpostavljaju da zbog toga nose protktivni gen FOXO3 koji je zaslužan za reguliranje metabolizma i rast stanica.  Za dugovječnost i zdravlje zaslužne su i male zajednice u kojima žive bez stresa s puno dnevne aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, njihov način prehrane ima potencijala utjecati na zdravo starenje. Satki krumpir ili batat u kombinaciji sa zelenim i žutim povrćem i sojom, nit je vodilja mnogim znanstvenicima.

Brojna istraživanja provedena na životinjama pokazala su da dijeta bogata ugljikohidratima produljuje život mnogim vrstama. Optimalan unos je deset posto ugljikohidrata na jedan posto proteina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako zvuči optimistično, istraživanja na ljudima još nisu provedena stoga ne treba žuriti na "Okinawa prehranu", jer ne postoje strogi dokazi da stanovnici ovog otočja živo dulje isključivo zbog velike količine ugljikohidrata u prehrani. Naime njihova prehrana je bogata i voćem i povrćem. Stoga možemo zaključiti da je dugovječnost ovog stanovništva satkana mnogim faktorima.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo