Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ima neka neraskidiva veza

Najbolji prijatelji od davnina: psi i ljudi druže se 40 tisuća godina?

Ranije procjene utemeljene na istraživanju genoma sugerirale su da su preci suvremenih pasa razvili iz vukova najranije prije 16 tisuća godina, a nakon posljednjeg ledenog doba

Image
K.T./HINA/ 22.5.2015. u 13:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Psi su možda pripitomljeni mnogo ranije nego što se dosad mislilo, navodi se u novoj studiji švedskih i američkih znanstvenika, a njihova veza s ljudima duga je možda i 40 tisuća godina.


Ranije procjene utemeljene na istraživanju genoma sugerirale su da su preci suvremenih pasa razvili iz vukova najranije prije 16 tisuća godina, a nakon posljednjeg ledenog doba.

Znanstvenici su nedavno na Tajmirskom poluotoku u Sibiru pronašli kost vuka i radiokarbonskim datiranjem utvrdili da je stara 35 tisuća godina. DNK istraživanjem utvrđeno je da suvremeni sibirski psi imaju vrlo velik broj zajedničkih gena kao i tajmirski vuk.

"Psi su možda bili pripitomljeni mnogo ranije nego što se ranije mislilo", komentirao je Love Dalen iz švedskog prirodoslovnog muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Rezultati DNK istraživanja nude nam dokaze prema kojima sibirski haskiji što ih danas vidite na ulicama imaju zajedničko podrijetlo s tajmirskim vukovima koji su tumarali Sibirom prije 35 tisuća godina", rekao je Pontus Skoglund s Harvarda, vodeći autor studije objavljene u časopisu Current Biology.

Znanstvenici su zaključili da su se psi i vukovi razdvojili od zajedničkog pretka prije najmanje 27 tisuća, a možda i prije 40 tisuća godina.

Upravo se čita

Image
Sunce malo

Dirljiv video Edine nećakinje koja ide na kemoterapiju: 'Kad odrastem želim biti liječnica'

"Iako razdvajanje nije isto što i pripitomljavanje, ta pretpostavka otvara mogućnost da se ovo potonje dogodilo mnogo ranije nego što mislimo", rekao je Skoglund.

K.T./HINA/ 22.5.2015. u 13:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
OCJENE IGRAČA

Ovo je 15 najboljih hrvatskih igrača u FIFA-i, a među njima je i jedan iz HNL-a

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba