ima neka neraskidiva veza / Najbolji prijatelji od davnina: psi i ljudi druže se 40 tisuća godina?

Image

Ranije procjene utemeljene na istraživanju genoma sugerirale su da su preci suvremenih pasa razvili iz vukova najranije prije 16 tisuća godina, a nakon posljednjeg ledenog doba

22.5.2015.
13:11
VOYO logo

Psi su možda pripitomljeni mnogo ranije nego što se dosad mislilo, navodi se u novoj studiji švedskih i američkih znanstvenika, a njihova veza s ljudima duga je možda i 40 tisuća godina.


Ranije procjene utemeljene na istraživanju genoma sugerirale su da su preci suvremenih pasa razvili iz vukova najranije prije 16 tisuća godina, a nakon posljednjeg ledenog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su nedavno na Tajmirskom poluotoku u Sibiru pronašli kost vuka i radiokarbonskim datiranjem utvrdili da je stara 35 tisuća godina. DNK istraživanjem utvrđeno je da suvremeni sibirski psi imaju vrlo velik broj zajedničkih gena kao i tajmirski vuk.

"Psi su možda bili pripitomljeni mnogo ranije nego što se ranije mislilo", komentirao je Love Dalen iz švedskog prirodoslovnog muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati DNK istraživanja nude nam dokaze prema kojima sibirski haskiji što ih danas vidite na ulicama imaju zajedničko podrijetlo s tajmirskim vukovima koji su tumarali Sibirom prije 35 tisuća godina", rekao je Pontus Skoglund s Harvarda, vodeći autor studije objavljene u časopisu Current Biology.

Znanstvenici su zaključili da su se psi i vukovi razdvojili od zajedničkog pretka prije najmanje 27 tisuća, a možda i prije 40 tisuća godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako razdvajanje nije isto što i pripitomljavanje, ta pretpostavka otvara mogućnost da se ovo potonje dogodilo mnogo ranije nego što mislimo", rekao je Skoglund.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo