U bescijenje / Najveći bijeli dijamant na svijetu koji je ikad bio na dražbi, prodan debelo jeftinije od prognoza

Image
Foto: AP

Dragulj ima masu od 66,3 grama, poput ostalih megapopularnih dragulja, i on ima svoju povijest

12.5.2022.
9:17
AP
VOYO logo

"The Rock", najveći bijeli dijamant ponuđen na dražbama prodan je u četvrtak za 17,8 milijuna eura, što je manje od očekivanog i daleko od rekorda u njegovoj kategoriji. Mjesecima uoči dražbe Forbes je navodio da se vrijednost ovog dijamanta procjenjuje, dakle očekuje da će za toliko otprilike biti prodan, 30 milijuna dolara.

Dragulj od 228,31 karata, veći od loptice za golf, "zaista je iznimni dijamant u obliku kruške", rekao je Max Fawcett, voditelj odjela dragulja u aukcijskoj kući Christie's u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prodaju ga je stavio neimenovani vlasnik iz Sjeverne Amerike i očekivalo se da će biti prodan za 19 do 28 milijuna eura. Fawcett je rekao da postoji samo nekoliko dijamanata slične veličine i kvalitete kao The Rock. Christie'sov rekord za sličan bijeli dijamant je 33,7 milijuna dolara za dragulj od 163,41 karata u 2017.

Ovaj dijamant je mase čak 66,3 grama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Rock je izvađen iz rudnika u Južnoj Africi početkom 2000-ih i prikazan je u Dubaiju, Taipeiju i New Yorku prije prodaje u Ženevi. Ovaj dragulj ipak nije najveći pronađeni bijeli dijamant na svijetu. Prije šest godina u Angoli su pronašli dragulj nazvan "4 February Stone", koji je sa 404 karata, odnosno 80,8 grama, bio do tada 27. najveći pronađeni bijeli dijamant na svijetu.

Image
večeras u 20:35 na RTL2 /

Leonardo DiCaprio i Djimon Hounsou u vrhunskom akcijskom trileru 'Krvavi dijamant'

Image
večeras u 20:35 na RTL2 /

Leonardo DiCaprio i Djimon Hounsou u vrhunskom akcijskom trileru 'Krvavi dijamant'

"Bijeli dijamant" se inače ne odnosi na bezbojne dragulje ove skupine kristaliziranog ugljika, strukture u kojoj je svaki atom povezan sa po četiri druga atoma ugljika. Bijeli odsjaj je posljedica mikroskopskih strukturnih detalja u njemu, uslijed kojih, za razliku od potpuno bezbojnih dijamanata, on ima boju poput razvodnjenog mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na najnovijoj dražbi je bio i intenzivno žuti dijamant povezan više od stoljeća s Crvenim križem koji će primiti dio dobiti od njegove prodaje. Prodan je za 14,3 milijuna švicarskih franaka.

"Dijamant Crvenog križa" od 205,07 karata je žuti dragulj u obliku jastuka. Očekivalo se da će biti prodan za sedam do 10 milijuna švicarskih franaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj dragulj je pronađen 1901. u rudniku tvrtke De Beers u Južnoj Africi i navodno je težio oko 375 karata. Osim što se svrstava među najveće dijamante na svijetu, upečatljiva je značajka i njegov donji dio koji prirodno ima oblik malteškog križa.

Dragulj je prvi put stavljen na prodaju 10. travnja 1918. u Christie's u Londonu. Ponudio ga je Diamond Syndicate kao pomoć Britanskom društvu Crvenog križa i Redu Svetog Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo