Sreća za Potterovce / Najzanimljivije istraživanje dokazalo: čitanje knjiga o Harryju Potteru smanjuju predrasude

Image
Foto: Instagram

Istraživači su u sve tri studije naveli knjige o Harryju Potteru za kojeg su rekli kako su popravile čitateljeve sposobnosti za razvojem perspektive o marginaliziranim grupama

30.12.2016.
14:03
Instagram
VOYO logo

Najveći uspjeh čarobnjačkog svijeta možda ipak nije pobjeda nad Onim-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti u velikoj bitci kod Hogwartsa. Trenutno je to studija koja je dokazala kako knjige o Harryju Potteru uvelike poboljšavaju stigmatizirane grupe poput imigranata, homoseksualaca pa čak i izbjeglica.

Studija je objavljena u "Journal of Applied Social Psychology". Prema Psychology Today, u sklopu teme provedene su tri studije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva studija uključivala je 34 talijanskih osnovnoškolaca koji su prošli šestotjedni "tečaj Harryja Pottera". Započeli su ispunjavanjem upitnika o imigrantima pa su ih podijelili u dvije drupe koje su čitale određene odlomke iz cjelokupnog serijala.

Prva je grupa diskutirala o predrasudama i netrpeljivostima kao temama u knjigama dok drugi nisu te su djelovali kao "kontrola". Prva grupa je "pokazala poboljšane stavove prema imigrantima", ali samo ako su identificirani s Harryjem Potterom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga je studija uključivala 117 talijanskih srednjoškolaca i time su otkrili kako se čitateljevo emocionalno identificiranje s likovima iz Harryja Pottera asocira s pozitivnim gledištima prema LGBT zajednicama

Treća studija ispitivala je britanske studente. Nisu pronašli nikakve asocijacije između emocionalne povezanosti s Potterom i percepcije o izbjeglicama. No, istraživači su otkrili kako su studenti, koji su se emocionalno manje identificirali s Lordom Voldemortom, razvili "poboljšane stavove prema izbjeglicama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su u sve tri studije naveli knjige o Harryju Potteru za kojeg su rekli kako su popravile čitateljeve sposobnosti za razvojem perspektive o marginaliziranim grupama. 

Naravno da je nemoguće tvrditi kako na takve stavove nije utjecalo još mnogo drugih faktora, ali je svakako potvrdilo kako su te knjige naveliko utjecale na razvoj tolerancije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo također potvrđuje kako poruke o toleranciji u književnosti uistinu djeluju te da će besmrtno putovanje Harryja Pottera i dalje pozitivno utjecati i učiti djecu o toleranciji.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo