pomažu znanstvenicima / Napokon dobar znak: U gradiću napravili masovno testiranje onih koji su preboljeli covid, rezultati su iznenađujuće - dobri

Image
Foto: AP Images

Talijasnki gradić Vo' i dalje pomažu znanstvenicima bolje razumjeti karakteristike novog koronavirusa i kako naša tijela na njega reagiraju

25.7.2021.
14:00
AP Images
VOYO logo

Početkom 2020. godine, talijanski gradić Vo' borio se s Covid krizom koja je ubrzo zahvatila i cijeli svijet. Italija je detektirala prvi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 izvan Azije u veljači, zbog čega su zdravstvene vlasti u tom gadiću bile u punoj spremi, piše Science Alert.

Gradonačelnik je naredio uvođenje strogog lockdowna, testiranje svih 3270 stanovnika, ceste su bile zatvorene, a zadaća vojnika bila je da zaustave ljude koji su htjeli otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hoće li više kraj? /

Protiv koronavirusa mogli bi se liječiti i lijekovima: Tri bi od Europske unije mogla dobiti odobrenje već u listopadu

Image
Hoće li više kraj? /

Protiv koronavirusa mogli bi se liječiti i lijekovima: Tri bi od Europske unije mogla dobiti odobrenje već u listopadu

Sada se čini da se gotovo sve promijenilo. Razvijeno je nekoliko vrsta cjepiva, poznato je da se virus ne širi samo rukovanjem ili diranjem tipki u dizalu, ali pojavilo se i nekoliko mutiranih sojeva koji su još zarazniji. No, unatoč tome, Vo' i dalje pomaže znanstvenicima bolje razumjeti karakteristike novog koronavirusa i kako naša tijela na njega reagiraju. 

Znanstvenici su u svibnju prošle godine proveli masovno testiranje populacije tog grada na antitijela. Rezultati su pokazali da je 3,52 posto populacije u nekom trenutku u prošlosti bilo zaraženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto testiranje proveli su ponovno u studenom 2020. godine kako bi saznali kod koga su ostala prisutna antitijela. Tim je otkrio da je 98,8 posto građana, koji su bili pozitivni na koronavirus u svibnju, i dalje reagiralo na najmanje jedan tip antigena u studenom - to znači da su antitijela bila prisutna u njihovim organizmima najmanje šest, a kod nekih i devet mjeseci.

Dobar znak

''Nema dokaza da se razina antitijela simptomatskih i asimptomatskih zaraza pacijenata koronavirusom značajno razlikuje što bi značilo da snaga imunološkog odgovora ne ovisi o simptomima i ozbiljnosti zaraze. No, naša studija pokazuje da određene razlike ipak postoje, ovisno o testu koji se koristi '', rekla je voditeljica istraživanja Ilaria Dorigatii.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim znanstvenika također je testirao članove obitelji onih koji su bili zaraženi kako bi mogli istražiti kolika je vjerojatnost da svaka od tih osoba zarazi nekog drugog. Zanimljivo je da je njihov model pokazao da je za 79 posto slučajeva odgovorno 20 posto zaraženih. Dakle, vjerojatnost da su prenijeli zarazu bila je 1:4.

Ono što je dobar znak jest da su stanovnici ovog gradića uspjeli zadržati razinu antitijela nakon toliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo