na pun il prazan želudac / Neke namirnice umanjuju djelovanje lijekova. Stručnjaci naveli na koje kombinacije bi trebalo pripaziti

Image
Foto: shutterstock

Neke lijekove treba piti baš na prazan želudac, druge treba uzimati s hranom, ali neka hrana ili pića mogu imati utjecaj na apsorpciju medikamenata

31.5.2022.
14:58
shutterstock
VOYO logo

Istraživanje Medicinskog fakulteta u Wisconsinu u SAD-u objavljeno prošlog mjeseca pokazalo je, primjerice, da bi neki umjetni zaslađivači mogli utjecati na način na koji tijelo metabolizira određene lijekove, uključujući antibiotike, antidepresive i antivirusne lijekove.

Laboratorijska studija pokazala je da umjetni zaslađivači (dva testirana su sukraloza i acesulfam kalij) poremete funkciju proteina u jetri koji pomaže u uklanjanju toksina i lijekova iz tijela. Znanstvenici su ipak naveli kako je to samo preliminarni rad te da su potrebna detaljnija istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to nije jedini primjer da hrana utječe na djelovanje lijeka. Poznato je da agrumi, posebno grejp, ometaju apsorpciju najmanje 85 različitih lijekova - od statina (lijekovi za snižavanje kolesterola) do antidepresiva.

Grejp naime sadrži spojeve zvane furanokumarini koji mogu ometati enzim u našem tijelu koji razgrađuje te lijekove, što može dovesti do opasno visokih razina u našem krvotoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U normalnim uvjetima, ovaj enzim smanjuje količinu lijeka koja ulazi u vašu krv — a količine koje vam se prepisuju uzimaju u obzir taj proces. Ali ako u isto vrijeme pijete sok od grejpa - ili jedete voće - furanokumarini zaustavljaju ovaj enzim da radi svoj posao. To može biti važno za brojne široko propisane lijekove“, pojašnjava Simon Maxwell, profesor kliničke farmakologije na Sveučilištu Edinburgh.

Problem je toliko značajan da znanstvenici rade na genetskoj varijanti grejpa koja sadrži niske razine furanokumarina kao sigurnijoj opciji za sve koji uzimaju lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KAVA

No, ponekad učinak hrane ili pića može biti pozitivan.

Na primjer, poznato je da ispijanje jedne kave može pojačati učinak paracetamola jer kofein ubrzava apsorpciju lijeka u crijevima, kaže Aidan Goggins, farmaceut sa sjedištem u Londonu. „Često se tek u godinama nakon što lijekovi dođu na tržište otkriju klinički relevantne interakcije s drugom hranom, a pacijent nikad ne dobije informaciju“, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KIVI

Kivi smanjuje nuspojave aspirina. Glavna nuspojava uzimanja aspirina je salicilna kiselina čije velike količine mogu dovesti do čira na želucu ili čak krvarenje iz crijeva, kaže farmaceut Aidan Goggins.

„Naša tijela proizvode antioksidativne proteine (zvane hem oksigenaza) koji pomažu u sprječavanju nastajanja čira, ali za to su potrebne velike količine vitamina C. Aspirin dovodi do povećane potrošnje vitamina C u našem tijelu jer povećava proizvodnju urina - tako da naše razine vitamina C ionako opadaju s unosom aspirina“, kaže i dodaje kako u slučaju redovitog uzimanja aspirina nije loše povećati unos vitamina C, jedući naranče, kivi i bobičasto voće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

CITRUSI

Utječu na najmanje 85 različitih vrsta lijekova - uključujući midazolam (benzodiazepin, koji se koristi kao anestetik), sertralin (antidepresiv), statine (uključujući simvastatin i atorvastatin), sildenafil (za erektilnu disfunkciju) i blokatore kalcijskih kanala (za visok krvni tlak ). Posljedice mogu biti brojne: ekstremno oštećenje mišića zbog statina; prijapizam (prekomjerno dugotrajne erekcija) za sildenafil; glavobolje, vrtoglavica, umor i poremećaj sna sa sertralinom; pretjerana sedacija za midazolam; i prekomjerno smanjenje krvnog tlaka, povećan broj otkucaja srca, vrtoglavica, umor i zamagljen vid za one koji uzimaju blokatore kalcijevih kanala.

MLIJEČNI PROIZVODI

Mlijeko, jogurt i sir mogu smanjiti apsorpciju antibiotika koji se koriste za liječenje mnogih vrsta infekcija, posebno tetraciklina i fluorokinolona. Smatra se da se oni vežu za kalcij i ne mogu se apsorbirati adekvatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Na primjer, ako jedete jogurt dok uzimate ciprofloksacin, to može smanjiti njegovu učinkovitost do 42 posto“, kaže Aidan Goggins.

MESO I MESNE PRERAĐEVINE

Utječe na antidepresive koji sadrže inhibitore monoaminooksidaze (MAOI).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„MAOI djeluju tako što smanjuju aktivnost ključnog enzima (monoamin oksidaze), što rezultira višim razinama norepinefrina, serotonina i dopamina koji nam pomažu da se osjećamo bolje, sretnije… Ali ovaj enzim također pomaže u kontroli razine aminokiseline tiramina, koja se nalazi u fermentiranoj hrani, salami, zrelom siru, nekim pivima, lagerima ili vinima. Povišene razine tiramina mogu uzrokovati visoki krvni tlak, glavobolje, zamagljeni vid pa i krvarenja u mozgu ponekad“, pojašnjavaju znanstvenici.

BANANE

Utječu na lijekove za visoki krvni tlak i srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„ACE inhibitori i ARB-i imaju tendenciju da pogoduju zadržavanju kalija u bubrezima. Dok se većina ljudi na to prilagođava bez problema, nekima se razina kalija povećava - osobito starijim osobama ili osobama s bubrežnom bolešću. Za ovu skupinu, jedenje velikih količina hrane bogate kalijem, poput banana može prekomjerno povisiti te razine, što dovodi do slabosti, umora i abnormalnog srčanog ritma“, navode stručnjaci.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

banane

HRANA BOGATA VLAKNIMA

Hrana bogata vlaknima može umanjiti efikasnost lijeka za štitnjaču koji je baziran na levotiroksinu koji se propisuje osobama kojima štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina (hipotireoza).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, konzumiranje hrane bogate vlaknima - poput leće, graha, mahunarki, mahunarki i svježeg voća i povrća - može učiniti levotiroksin manje učinkovitim.

Teorija je da se vlakna vežu na lijek dok putuje kroz crijeva, smanjujući njegovu apsorpciju. (Levotiroksin se također veže na hranu koja sadrži kalcij i željezo, kao i na kavu.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Šokantno, ali ovo je nešto za što mnogi ljudi ne znaju“, kaže Aidan Goggins. „Jedna studija pokazala je da 20 posto pacijenata uzima levotiroksin uz obrok, a drugih 20 posto uzima ga manje od 30 minuta prije obroka.“

Savjet: Uzmite levotiroksin na prazan želudac - i to najmanje 60 minuta prije obroka, kaže Aidan Goggins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŽITARICE

Žitarice mogu utjecati na apsorpciju antibiotika. Željezo, cink i magnezij koji se obično dodaju hrani kao što su žitarice za doručak mogu smanjiti apsorpciju određenih antibiotika: tetraciklina i fluorokinolona.

„Na primjer, ako jedete žitarice obogaćene željezom ili mineralima i istovremeno uzimate antibiotik, to može smanjiti apsorpciju lijeka do 64 posto“, kaže Aidan Goggins

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjet: Jedite sve obroke najmanje dva sata prije uzimanja antibiotika ove vrste, kaže Aidan Goggins.

ZELENO POVRĆE

Prije se savjetovalo osobama koje uzimaju varfarin protiv zgrušavanja krvi da izbjegavaju špinat, kelj i ostalo lisnato povrće. To je zato što su bogati vitaminom K, koji igra ključnu ulogu u stvaranju proteina koji omogućuju zgrušavanje krvi, objašnjava profesor Maxwell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali istraživanje 2019. sa Sveučilišta Montreal otkrilo je da ljudi s redovitim zdravim unosom lisnatog povrća zapravo imaju „bolje kontrolirano“ zgrušavanje krvi, kaže profesor Maxwell. Nije bitna količina unosa povrća nego njegova stabilnost.

„Važno je održavati unos vitamina K stabilnim kako bi zgrušavanje krvi ostalo na željenoj razini. Ako uzimate varfarin, trebali biste slijediti uobičajene preporuke da jedete porciju lisnatog povrća dnevno“, navodi Maxwell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo