Tone krumpira na čekanju / Neobična molba iz Belgije: 'Apeliramo na čitav svijet neka jede više prženih krumpirića'

Image
Foto: Pixabay

Mnogi su prerađivači zbog krize u nepovoljnoj situaciji jer moraju enormne količine krumpira prodati po tržišnoj cijeni

10.5.2020.
12:35
Pixabay
VOYO logo

Zbog globalne pandemije tvornice su zatvorene pa trenutno 750.000 tona krumpira čeka na preradu. Stoga je Romain Cools, predsjednik belgijske udruge prerađivača krumpira Belgapom i glavni tajnik Svjetskog kongresa krumpira, u jednom intervjuu poslao dramatičan apel građanima: "Jedite više krumpirića!", prenosi Deutsche Welle.

Naime, prženi krumpirići nacionalni su ponos Belgije koja je najveći izvoznik zamrznutih proizvoda od krumpira. Industrija obrade krumpira te zemlje ostvaruje promet od oko dvije milijardi eura na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliramo na čitav svijet neka jede više krumpira, više prženih krumpirića. A ako mogu, naravno da bi nama bilo najdraže da jedu belgijske krumpiriće", poručio je Cools.

Mnogi su prerađivači zbog krize u iznimno nepovoljnoj situaciji jer moraju enormnu količinu krumpira prodati po tržišnoj cijeni koja je trenutno jedva dvadesetina one koju  bi inače dobili - manje od jednog eura za 100 kilograma krumpira!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinutost osjećaju i dobavljači i klijenti.

"Naše kupci su u 70 % slučajeva u gastronomiji tako da naš proizvod uglavnom ide u restorane. Izvozimo u više od 130 zemalja. Ali mnogi su restorani zatvoreni tako da je i naša prodaja pala", izjavila je Jolien Mylle, direktorica Tvornice za preradu krumpira Mydibel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zbog omiljenosti i zbog nacionalnog ponosa belgijska industrija prerade krumpira je odlično poslovala i nikad ni od koga nije tražila pomoć. Ali sad su se morali obratiti i Europskoj uniji i nacionalnoj vladi.

Cools planira pokrenuti akciju "SOS – Spasite naše krumpire" kojom želi potaknuti kupce u trgovinama da u košaricu ubace i vrećicu smrznutih krumpirića, prenosi Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo