prijedlog znanstvenika / Neotkriveni potencijal: 'Na ovaj način bi mogli proizvoditi šest puta više hrane nego danas'

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline

23.11.2019.
18:07
Shutterstock
VOYO logo

Primjenom tehnoloških rješenja i boljim upravljanjem oceani bi mogli proizvoditi šest puta više hrane nego što proizvode danas, kažu znanstvenici u izvješću u kojem posebno zagovaraju uzgoj školjkaša.

Uzgoj hrane iz oceana bolji je za klimu

Autori izvješća predviđaju da bi oceani mogli priskrbiti više od dvije trećine proteina životinjskog podrijetla od količine koju UN-ovi stručnjaci za hranu procjenjuju da će biti potrebna za prehranu čovječanstva u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito uzgoj hrane iz oceana ima manji utjecaj na klimu nego poljodjelstvo, a k tomu nije podložno nekim ograničenjima kao što su zemlja i voda.

Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline, navodi se u izvješću koje su znanstvenici predstavili u utorak na simpoziju o ribarstvu u Rimu u sklopu UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Možemo očuvati egzistenciju''

"Ocean ima velik, neotkriven potencijal da pomogne nahraniti svijet idućih desetljeća, a to je moguće realizirati tako da otisak na okoliš bude manji od onog što ga proizvode drugi izvori hrane", objasnio je voditelj studije Christopher Costello.

"Ako provedemo brze i dalekosežne promjene u načinu na koji upravljamo industrijom eksploatacije mora i pritom očuvamo njegove ekosustave, možemo ojačati dugoročnu sigurnost hrane i egzistenciju milijuna ljudi", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće je objavljeno u vrijeme kada raste zabrinutost zbog pretjeranog izlova ribe, a što je kombinacija nekoliko faktora među kojima su protuzakonito ribarenje, subvencije za ribarstvo, uporaba pogrešnih ribolovnih alata i opreme te degradacija okoliša.

Provedbom reforma, smatraju znanstvenici, moguće je povećati ulov za 20 posto u odnosu na današnje brojke  te za 40 posto u odnosu na predviđen budući izlov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju da najveći potencijal leži u širenju uzgoja školjkaša poput dagnji, vongola i jakobovih kapica. One mogu pomoći i u tome da se poboljša kvaliteta vode. Znanstvenici pozivaju na provedbu daljnjih istraživanja potencijala proizvodnje hrane iz mora.  

Postoje i studije koje govore da bi neke morske alge mogle smanjivati emisiju metana, a koji je posljedica stočarstva. Metan je jedan od plinova s učinkom staklenika odgovornih za globalno zatopljenje. Izvješće je nastalo na inicijativu šefova 14 vlada nazvanu Visoki panel za održivo gospodarstvo oceana, a svrha je tog poticaja staviti ocean u vrh globalne agende.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike