MNOGIMA JE BILA DOM / Neprocjenjivo blago! Tu se živjelo prije 7,5 tisuća godina, a trgovac iz doba Napoleona u špilji ostavio lulu

Kroz usko grlo ulazi se u vremensku kapsulu...

25.11.2019.
8:23
VOYO logo

Špilja duga 81, a duboka 22 metra na području Dubrovnika skrivala je neprocjenjivo arheološko blago.

Uz brdo iznad Brsečina do skrovitog otvora Kukove peći. Kroz usko grlo ulazi se u vremensku kapsulu. "Utvrdili smo da je prvo i najstarije korištenje spilje bilo u srednjem neolitiku, znači 5,5 tisuća godina prije Krista", kazao je Domagoj Perkić, kustos Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađeno čak 800 kilograma keramike, strelica, kosti životinja...

U sedam tisuća godina mnogima je bila stambeni prostor, pa su u njoj ostavili svoje kućne potrepštine. Sa žlicom pronađenom u špilji jelo se oko 2,5 tisuća godina prije Krista. "Kad bi je poslali na analizu onda bi mogli dobit točniji datum, ali s obzirom na sloj  možemo znati otprilike vrijeme znači u bakreno doba", kaže Perkić i objašnjava da je žica napravljena od kosti, a vjerojatno od zloba neke životinje. 

Gotovo 800 kilograma pronađene keramike, kremenih alatki, strelica i kosti životinja. No nije im bila strana ni mediteranska kuhinja. "Našli smo brojne ostatke školjki lumpara, priljepaka, mušula, kamenica", kaže Perkić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju brončanog doba služila je kao grobnica. A onda u željeznom opet kao dom. "Iz 4. stoljeća prije Krista imamo brončanu kopču. Znači ulazilo se i živjelo. Imamo i ulomke amfora i grčkih i korintskih", otkriva Perkić. 

Trgovac se po svoje zlatnike nikad nije vratio

U posljednjih 2 tisuće godina mnogima je bila skrovištem za glavu i blago. Jedan se trgovac iz Napoleonovog doba po svoje zlatnike i ostalu imovinu nikad nije vratio. "Ostavio je kopču za košulju, lulu, znači pušio je, svetačku medaljicu, novac, zub od morskog sisavca dupina ili drugog morskog sisavca", kazao je Perko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudski tragovi mladi su u odnosu na prirodne umjetnosti Kukove peći.  I sve to u tek 80 metara špilje, koja nije otkrila što još sve krije u svom mračnom trbuhu.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo